Home Landelijke radio NPO Radio 1 NPO zet plannen door: Rob Stenders terug, Stasse naar 5

NPO zet plannen door: Rob Stenders terug, Stasse naar 5

NPO Logo

De geruchten zongen al enige weken rond, maar de NPO heeft nu bevestigd dat ze Rob Stenders zijn oude tijdslot 14:00 tot 16:00 uur op NPO Radio 2 terug wil geven. Annemieke Schollaardt, die sinds kort op het tijdslot te horen is, schuift daarmee door naar 20:00 tot 22:00 uur (maandag tot en met donderdagavond).

Op laatstgenoemd tijdslot is momenteel nog Stefan Stasse te horen. De NPO wil zijn programma verhuizen naar NPO Radio 5. “De verplaatsing past in de verdere vernieuwing en verjonging van Radio 5. De NPO is ervan overtuigd dat de vaste schare fans van het programma mee zal verhuizen naar de nieuwe zender”, aldus de NPO. Het programma ‘Volgspot’, dat nu nog van 20:00 tot 22:00 uur te horen is op Radio 5, wil de NPO verkassen naar tijdslot 22:00 – 00:00 uur.

De NPO wil verder ‘De Nieuwsshow’, dat iedere zaterdag van 08:30 tot 11:00 uur te horen is op NPO Radio 1, aan Omroep Max toekennen. De huidige presentatoren maken daarmee de overstap van AVROTROS naar omroep MAX. “Dit presentatieduo wordt bijzonder hoog gewaardeerd door de luisteraar en de NPO kiest ervoor om deze opstelling in een nieuwe programma op zaterdagochtend voort te zetten.”

Naar de rechter

Vanwege het grote aantal vernieuwingen en verschuivingen heeft de NPO het College van Omroepen, dat is een adviesorgaan binnen de publieke omroep bestaande uit omroepdirecteuren, een extra mogelijkheid geboden om met een alternatief voorstel te komen voor de programmering van de vier genoemde tijdslots.

Veel omroepen zijn allesbehalve blij met de plannen van de NPO; zo heeft omroep KRO-NCRV al laten weten naar de rechter te stappen als de NPO daadwerkelijk ‘De Staat van Stasse’ naar Radio 5 verplaatst. Ook AVROTROS meldde eerder naar de rechter te zullen stappen als ‘De Nieuwshow’ naar Omroep Max gaat.

Niet tevreden

“Dat niet alle omroepen tevreden zijn over de uitkomst beseft de NPO zich terdege, maar dit hoort tegelijkertijd ook bij het maken van een nieuwe programmering in een complex omroepbestel waarin schaarse middelen en zendtijd moeten worden verdeeld”, aldus de NPO.

De NPO wil de definitieve nieuwe programmering van de publieke radiozenders voor 2018 uiterlijk eind deze maand rond hebben.

Foto: Jan Willem van Hofwegen | NPO