Home Landelijke radio Regionale hebben problemen met het NOS Radionieuws

Regionale hebben problemen met het NOS Radionieuws

Omroep Zeeland heeft al geruime tijd problemen met het uitzenden van radiobulletins van de NOS. Dat schrijft de Zeeuwse Courant. De omroep zegt daar niets aan te kunnen doen. De oorzaak is dat signalen vanuit Hilversum niet goed binnenkomen. Ook andere regionale omroepen kampen met dit probleem.

Luisteraars van Omroep Zeeland hebben al een paar keer geklaagd. Dat gebeurt zowel via het reactieprogramma ‘Zegt u het maar’, als via het gastenboek op de website van de omroep. Een Goese luisteraar meldt via dat gastenboek dat hij zich al tijden stoort aan het wegvallen van de journaals en noemt het een reden om over te schakelen naar een andere radiozender.
Volgens R. Groenewegen van Omroep Zeeland ontstaat het probleem doordat de signalen uit Hilversum via twee lijnen binnenkomen. Soms ontstaat vertraging via één lijn en als dat gebeurt, kan het journaal niet worden uitgezonden. “Wij kunnen er niets aan doen”, stelt Groenewegen.

Omdat ook andere regionale omroepen al sinds begin van dit jaar met hetzelfde probleem te maken hebben, overlegt de koepelorganisatie Stichting ROOS met onder meer KPN en het omroepbedrijf NOB in Hilversum. R. Bernsen van ROOS zegt dat de werkelijke oorzaak nog steeds niet is gevonden.

“Het vervelende is dat enkele regio`s er wel last van hebben, zoals Noord, Drenthe, Limburg en Zeeland, maar andere niet. En het probleem doet zich wisselend voor: soms wel, soms niet”, aldus Bernsen.

Hij sluit niet uit dat de oorzaak gezocht moet worden in de verbindingslijnen tussen Hilversum en de omroepen. “Daarom is ook overlegd met KPN.” Maar het kan ook aan de apparatuur liggen die gebruikt wordt om de journaals te verzenden en te ontvangen, zegt zij. Bernsen: “Het NOB kijkt daar nu naar. Misschien moeten we de apparatuur vervangen. Dat is erg duur en is niet van de ene op de andere dag gebeurd, dus er is een goed onderzoek nodig. Het NOB komt hopelijk snel met een voorstel.”