Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de vergunning van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) niet met twee jaar, maar met slechts één jaar verlengen. Het voorstel van de VVD om de vergunning maximaal een jaar extra te laten gelden, kreeg vanmiddag een meerderheid van coalitiegenoten NSC, PVV en BBB. Ook JA21 en FVD zijn voorstander.

De huidige vergunning van de NPO, waarmee het mag uitzenden op radio, televisie en online, loopt op 31 december 2026 af. Het demissionaire kabinet wilde de concessie al met twee in plaats van vijf jaar verlengen, maar daar ‘snoept’ een Kamermeerderheid nu dus alsnog een jaar extra van af.

De partijen willen dat de NPO grondig op de schop gaat, na het verschijnen van meerdere kritische rapporten over grensoverschrijdend gedrag. Het Adviescollege Publieke Omroep bracht afgelopen september tevens een rapport uit waarin staat dat de publieke omroep anders moet worden ingericht. Het college adviseerde bijvoorbeeld om het aantal omroepen terug te brengen naar maximaal zes.

Foto: RadioFreak