Het aantal omroepverenigingen binnen de NPO moet omlaag van negen naar zes. Dat adviseert het Adviescollege Publieke Omroep, dat in opdracht van het kabinet de toekomst van de publieke omroep heeft onderzocht. Ook stelt het college dat de overheid zich minder moet bemoeien met de publieke omroep. Het rapport Eenheid in Veelzijdigheid is vanmiddag aan staatssecretaris Gunay Uslu van Media aangeboden.

Het aantal ledenomroepen, zoals bijvoorbeeld BNNVARA, AVROTROS en Omroep Max, moet volgens het adviescollege omlaag naar maximaal zes. Deze omroepen worden ‘dragende’ omroepen, die zogenoemde ‘redactie-omroepen’ onder zich hebben.

Niet voor NOS en NTR

Om een grote, dragende omroep te kunnen zijn, blijft er een ledenaantal van minimaal 150.000 vereist, aldus de onderzoekers. Minder omroepen moet de versnippering van de publieke omroep tegengaan.

Overigens gaat het hierbij niet om de NOS en de NTR, die beide zogenoemde taakomroepen zijn en geen leden hebben. Zij vallen niet onder het advies en zijn ook niet meegenomen in het rapport.

Foto: RadioFreak