Home Landelijke radio RadioNL van start in Friesland

RadioNL van start in Friesland

RadioNL is vanmorgen van start gegaan. Om 11:00 uur zorgden een aantal leden van BZN ervoor dat de zender on air ging. Onder de noemer ‘Ik Luister Hollands’ zal de zender 24 uur per dag non-stop Nederlandstalige muziek uitzenden, dit loopt van van platen uit de jaren 50 tot Hollandse muziek van nu.

RadioNL begint met een non-stop programmering en een wekelijkse ‘RadioNL Top 20’. Later dit jaar hoopt de zender haar programmering verder uit te breiden. Daarnaast hoopt de zender de komende maanden haar ontvangst uit te breiden met diverse kabelfrequenties in Noord-Nederland. “Gezien de populariteit van het Nederlandstalige lied denken wij de kip met de gouden eieren in huis te hebben”, aldus eigenaar Nico Silvius van RadioNL in Sneek.

“Een gekkenhuis”, zo bestempelde Silvius de opening tegenover het ANP. “Omrop Fryslân, het NOS Journaal en SBS6 zijn hier allemaal met cameraploegen en er zijn veel fotografen en journalisten”, aldus de trotse eigenaar. Silvius en zijn personeel waren in de nacht van maandag op dinsdag nog aan het werk om de start van het RadioNL succesvol te laten verlopen. “Je checkt toch nog even of alle muziek goed is en de kabeltjes wel goed liggen. Maar gelukkig is de start prima verlopen”, aldus de Sneker.

De vele gasten en fans in de feesttent voor de studio in Sneek juichen en gillen eens flink, waarna de nieuwe singel ‘Ik wil vannacht’ van BZN door de ether knalt. Een interviewtje met Jan Keizer en Carola Smit volgt. Onvermijdelijk rolt daarna de ene na de andere Hollandse hit uit de computer. Uiteraard zijn platen van Koos Alberts, Andre Hazes, Henk Wijngaard en Frans Bauer in dat eerste uitzenduur onvermijdelijk.

Silvius is vol vertrouwen dat RadioNL een succes wordt. “De cultuur is de laatste twee à drie jaar erg veranderd. Tegenwoordig hoor je in zes van de tien kroegen vooral Nederlandstalige muziek. Dat tekent de potentie van radio van RadioNL”, aldus Silvius.