Home Landelijke radio Radio Gelderland wil niet meer belangeloos samenwerken met Radio 1

Radio Gelderland wil niet meer belangeloos samenwerken met Radio 1

Hoofdredacteur Jos Campman van Omroep Gelderland wil niet langer meer belangenloos samenwerken met Radio 1. Dat schrijft hij vandaag in een open brief aan zendercoördinator Jan Westerhof van Radio 1 op de website van de regionale zender. Hij is woedend op Westerhof vanwege een telefoontje die hij gisteren kreeg.

Westerhof belde naar Gelderland uit woede over het feit dat de regionale zender geen verslaggever had om rond 10:30 uur verslag te doen van een groot mist-verkeersongeval bij Nijmegen. Verslaggever Joris Gerritsen had wel twee bijdrages in het Radio 1 Journaal tussen 07:00 en 09:00 uur. Maar een derde bijdrage was volgens de hoofdredacteur niet mogelijk omdat hij een achtergrondreportage moest maken voor Radio Gelderland. “We hebben de collega’s in Hilversum tijdig laten weten dat een verslag om 10:30 uur niet meer mogelijk was omdat Joris dan tegelijkertijd een achtergrondreportage moest maken voor de luisteraars van Radio Gelderland en meewerkte aan een item voor de kijkers van TV Gelderland – zoals je weet werken onze verslaggevers in tegenstelling tot die in Hilversum om kostenbesparende redenen zowel voor radio als voor tv, teletekst en internet”, zo schrijft Campman.

“Al om tien over zeven hebben we de dienstdoend Radio1-redacteur – een werknemer van de VPRO – geïnformeerd over de gang van zaken. Tot onze verbazing schold hij ons de huid vol. Voor ons als provincialen was het toch fantastisch om mee te werken aan de nationale nieuwszender? Toen hij zijn zin niet kreeg, heeft hij ongetwijfeld contact gezocht met zijn coördinator. Die belde zijn chef. Die de hoofdredacteur radio van de VPRO. Op zijn beurt zal die hebben gebeld met de hoofdredacteur van het Radio-1 Journaal. En hij zal vervolgens jou als zendercoördinator hebben wakker gebeld. Om half elf belde je me boos op. In al die tijd was het kennelijk niet mogelijk om voor Radio1 een eigen verslaggever ter plekke te krijgen.”

De hoofdredacteur wil de belangenloze samenwerking met Radio 1 dan ook stop zetten. “We vinden het jammer dat jij het ons onmogelijk maakt om – met ingang van heden – nog langer bij te dragen aan de publieke samenwerking. Want omwille van bestuurbaarheid en continuïteit van onze regionale zender en als goed werkgever, kunnen we niet in gaan op je gisteren geformuleerde eis dat de redactie van het Radio1-Journaal dan wel jij bepalen hoe wij onze journalisten inzetten”, zo schrijft Campman.

De hoofdredacteur gaat zelfs nog een stapje verder en stelt de geldverspilling op het Mediapark in Hilversum aan de kaak. “Het is niet aan ons om een oordeel uit te spreken over de werkwijze van de landelijke publieke omroep. Het is niet aan ons vraagtekens te plaatsen bij het grote aantal hoofden, coordinatoren, chefs en directeuren op het Mediapark Hilversum. Het is niet aan ons te wijzen op de omroeppaleizen aldaar en de luxe studio’s die volgens objectief onderzoek het grootste deel van de dag leeg staan. Het is niet aan ons om het bizar te vinden dat de verschillende landelijke omroepen nauwelijks samenwerken. Het is niet aan ons om te wijzen op de dure kloof tussen de landelijke publieke radio en tv. Het is niet aan ons om te constateren dat verslaggevers van Radio 1 heel snel overal op de wereld opduiken bij internationale nieuwsfeiten, maar kennelijk niet in staat zijn om binnen drie uur van Hilversum naar Elst af te reizen. Maar – met alle respect – het is niet aan jou als Hilversumse bobo om onze hard werkende verslaggevers als loopjongens het werk te laten doen dat Radio1-journalisten laten liggen”, zo schrijft hij.

Radio Gelderland wil alleen nog maar op een ‘eerlijke’ manier met Radio 1 samenwerken. “Eerlijk is het dat wij als armlastige regionale omroep niet alleen jullie betalen voor overname van het NOS-nieuwsbulletin, maar dat jullie als rijke landelijke zenders voortaan ook betalen voor onze bijdragen aan Radio 1 tot en met 5.”