Home Landelijke radio Radio 6FM verliest rechtszaak om gemeentesubsidie

Radio 6FM verliest rechtszaak om gemeentesubsidie

Radio 6FM heeft een rechtszaak tegen de gemeente Blaricum om subsidie voor de lokale omroep verloren. De Gooise lokale omroep van Huizen en Blaricum, Eemnes en Laren wil subsidie van de gemeente Blaricum, maar die weigert dat. Gemeentes krijgen geld van het Rijk voor lokale omroepen, maar hoeven die niet persé door te sluizen naar de zenders. Voor 6FM zet alleen de gemeente Laren de omroepgelden volledig door en de gemeenten Eemnes en Huizen voor de helft en respectievelijk tweederde. Blaricum geeft niks. Daardoor krijgt 6FM de jaarlijkse begroting maar nauwelijks rond.

De rechter heeft het beroep van de omroep ongegrond verklaard omdat de gemeente vrij is in het besteden van de gelden uit de gemeente kas ongeacht de herkomst daarvan. Dit is een grote teleurstelling voor Radio 6FM, maar ook voor andere lokale omroepen, zegt de zender. "Gelet op de wettelijke taak van een lokale omroep, zitten zij definitief gevangen tussen landelijk- en plaatselijk beleid. Wél de lasten maar niet de lusten, want er zijn ook behoorlijke beperkingen om royale inkomsten uit reclame te genereren. Een gemeenteraad mag volgens de uitspraak dus op subjectieve gronden aan de geldkraan van een publieke lokale omroep draaien, nu het bedoelde geld niet persé behoeft te worden doorgegeven."

Radio 6FM hoopt nu dat het wetsvoorstel voor een nieuwe Mediawet erdoor komt. In het debat daarover werd Minister Plasterk door de Tweede Kamer opgeroepen om de basisfinanciering van publieke lokale omroep adequaat te regelen op dusdanige wijze dat de (journalistieke) onafhankelijkheid van de lokale overheid wordt gegarandeerd. Deze wet zal na de zomervakantie worden behandeld in de Tweede Kamer.