Jinglebedrijf VHU Europe heeft een kort geding aangespannen tegen de NPO. Aanleiding is het besluit van de NPO om de nieuwe aanbesteding van audiovormgeving op 3FM te gunnen aan concurrent Top Format. VHU Europe, al sinds jaar en dag vaste audiovormgever van 3FM, laat het er niet bij zitten en stapt naar de rechter.

De NPO gunde Top Format een maand geleden de aanbesteding voor de productie van audiovormgeving op 3FM. Diederick Huizinga, eigenaar van VHU Europe, bevestigt tegenover RadioFreak.nl dat hij een kort geding heeft aangespannen. “Dit is voor de NPO de route om de aanbesteding te herzien, zodat alles goed komt en we blijven samenwerken. Met 3FM en de NPO hebben we een goede samenwerking”, vertelt hij.

Volgens Huizinga is het kort geding ‘in goed overleg met de NPO’ aangevraagd, maar 3FM ontkent dat er overleg is gevoerd. “We zijn door VHU Europe op de hoogte gesteld van het kort geding”, zegt een woordvoerder van de NPO desgevraagd. “Top Format was de winnaar van de pitch die we als NPO hadden uitgeschreven. Hierdoor is de opdracht voor de audiovormgeving van NPO 3FM voorlopig aan dit bedrijf gegund, maar we wachten nu eerst het verloop van het kort geding af.”

Op de vingers getikt

VHU Europa is al meer dan 15 jaar vaste audiovormgever van 3FM is. Dat is veel langer dan in de nieuwe beleidsregels uit 2017 van het Commissariaat voor de Media (CvdM): daarin staat dat een samenwerking ‘in principe een looptijd van maximaal 4 jaar heeft’. Bronnen melden dat het CvDM daarover in gesprek is geweest met de NPO, maar laatstgenoemde wil dat niet bevestigen.

Dat de NPO nu met een nieuwe partij in zee gaat, heeft volgens de NPO-woordvoerder niet te maken met de gewijzigde beleidsregels van het Commissariaat voor de Media. “We hebben zelf bewust gekozen voor een pitch om meerdere partijen een kans te geven op het verzorgen van de audiovormgeving van NPO 3FM.”