Home Landelijke radio Publieke zendercoördinatoren zien toekomst met vrees te gemoet

Publieke zendercoördinatoren zien toekomst met vrees te gemoet

Kees Toering en Florent Luyckx, de zendercoördinatoren van Radio 2 en 3FM, zien de toekomst met enige vrees tegemoet, zo bleek tijdens de Broadcast Business Club.

Luyckx vertelde daar wat hij aantrof: “Ik zag programmamakers met goede kwaliteiten, die echter niet uit de verf kwamen. Ze stonden stil, keuzes werden uitgesteld en eenieder had zich teruggetrokken in zijn of haar eigen programma. Men was totaal niet met het station bezig. Ik heb veel gesprekken gevoerd met de makers en de omroepen. Mijn hoofddoel was om het heersende cynisme om te buigen in hernieuwd enthousiasme”.

De negatieve sfeer had zijn weerslag op de luistercijfers van 3FM. Waar de zender de ambitie had én heeft om nieuwe muziek te laten horen aan een groot publiek, koos dat publiek juist in grote getale voor andere stations, aldus Luyckx. Hard ingrijpen was dus noodzaak.

En dat is gebeurd want met de komst van Luyckx zijn onder meer Isabelle Brinkman en Henk Westbroek van de zender verdwenen. “Henks programma vond ik een eiland op het station. Hij bleek echter totaal niet ontvankelijk om daar met mij over te praten en dan houdt het op. Hert ging mij ook niet om zijn leeftijd, maar om zijn houding. Hetzelfde met Isabelle, té cynisch”.

Kees Toering van Radio 2 ziet zijn station het nog steeds goed doen in de luistercijfers. “Veel luisteraars is leuk, met name intern. Daardoor staat men eerder open voor nieuwe initiatieven, er kan veel”. En volgens Toering blijven de luistercijfers omhoog gaan voor het station. Hij mikt op een half procent per jaar.

“Wij gaan ons meer richten op luisteraars in de categorie 40-55 jaar. Ik denk niet commercieel, maar marktgericht. Radio 2 maakt geen programma’s voor adverteerders. Maar als Publieke Omroep moeten we met vijf zenders wél een flink bereik nastreven. Gemiddeld tien procent marktaandeel voor Radio 1, Radio 2 en 3 FM is nodig”. De publieke functie is voor beide zendercoördinators dan ook geen punt van discussie, ze wijzen op de live verslagen van de zomerse muziekfestivals op 3 FM, het cabaret en de Nederlandstalige muziek op Radio 2.

“Wij leveren een bijdrage aan de ontwikkeling van de muziek voor onze doelgroep”, meent Luyckx. “Wij zijn een muziekstation voor jongeren, geen jongerenstation met muziek”. [RadioFreak/Broadcast Magazine/Radionieuws]