Home Landelijke radio Minister Brinkhorst gaat Nozema splitsen voor eerlijke concurrentie

Minister Brinkhorst gaat Nozema splitsen voor eerlijke concurrentie

Minister Brinkhorst van Economische Zaken wil Nozema gaan splitsen om zo eerlijke concurrentie mogelijk te maken op de markt van doorgifte van radio- en tv-signalen. De bewindsman zei woensdag bij de behandeling van de begroting van zijn ministerie in de Tweede Kamer dat hij gaat onderzoeken hoe het antennebedrijf en het dienstenbedrijf van Nozema gesplitst kunnen worden.

In Nederland staan 28 masten op een hoogte van honderd meter of meer, die van belang zijn voor doorgifte van signalen. Deze masten zijn op één na eigendom van of in beheer bij Nozema. Het bedrijf heeft daarmee zo’n sterke positie in de markt, dat concurrent Broadcast Partners te weinig kans krijgt om diensten aan te bieden.

Brinkhorst vindt dat de voorstellen van Nozema zelf om het antennebedrijf onafhankelijk te laten functioneren van het dienstenbedrijf niet ver genoeg gaan. Hij vreest dat dan in de praktijk het ‘eigen’ dienstenbedrijf wordt bevoordeeld en concurrenten nog steeds geen toegang hebben tot de hoge zendmasten. De bewindsman heeft daarom een voorkeur voor een volledige splitsing, economisch en juridisch, van Nozema.