De meeste omroepen hebben medewerkers actief gewezen op mogelijkheden om ongepast of ongewenst gedrag te melden. Het ANP heeft een belronde gedaan en daaruit blijkt dat de meeste omroepen sinds de onthullingen over The Voice of Holland ook op de mogelijkheid hebben gewezen om incidenten te melden die langere tijd geleden plaatsvonden.

AVROTROS heeft na de uitzending van BOOS over het misbruik bij The Voice een bericht naar medewerkers gestuurd waarin op de vertrouwenspersoon gewezen is. Ook KRO-NCRV heeft gesprekken gevoerd met personeel. Dat geldt eveneens voor BNNVARA en Omroep MAX, die naar eigen zeggen ‘bezig is met het aanscherpen van de protocollen’. “We hebben de interne gedragsregels recent nog extra onder de aandacht gebracht middels onze interne nieuwsbrief”.

Bij de NOS is een mail van de Raad van Bestuur van de NPO verspreid over een veilige werkomgeving. “Ook hebben we intern onze procedures rond sociale veiligheid en omgangsvormen nog eens onder de aandacht gebracht”, meldt een woordvoerder aan het persbureau.

NOS-verslaggever

Bij de NOS kwam vorig jaar nog een zaak aan het licht van een radioverslaggever die werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. De omroep deed maandenlang ‘extern vooronderzoek’, waarvan de conclusies nooit gedeeld zijn. Het was wel de reden om uiteindelijk de samenwerking met de verslaggever van NOS op 3 en NPO Radio 1 te stoppen.

Een van de slachtoffers van de radioverslaggever sprak zich er onlangs nog over uit:

Foto: RadioFreak