De publieke omroepen hebben in vijf jaar tijd bijna eenderde van hun totale leden aantal verloren. Van de 3,5 miljoen leden uit 2014 zijn er nu nog 2,5 miljoen over. Vooral de gefuseerde omroepen zijn geslonken, blijkt uit onderzoek van NRC. Omroep MAX is de enige omroep die nog groeit in ledenaantal.

AVROTROS is bijna gehalveerd (400.000 leden) en komt nu in de buurt van MAX (360.000 leden). AVROTROS-directeur Eric van Stade in de krant: “Minister Slob zegt dat we ons beter moeten profileren. Dat is een hele leuke. Eerst ons laten fuseren, en dan klagen dat we geen eigen gezicht meer hebben.”

Ondergrens ledenaantal

De ledenkrimp is een van de redenen dat omroepen in de nieuwe mediaplannen van minister Slob minder leden nodig hebben om te kunnen blijven bestaan. De ondergrens ligt nu nog op 150.000, maar in de nieuwe plannen wordt dat aantal bijgesteld naar 50.000. Voor PowNed betekent dat nog zeker 1,5 jaar bestaansrecht.

Slob wil verder de contributie van het lidmaatschap van de omroepen verhogen, om mensen zo langer dan één jaar te binden aan een omroep. Nu is de minimumbijdrage nog 5,72 euro per jaar. Omroep MAX, BNNVARA en AVROTROS zijn niet blij mee met een verhoging, de EO kan zich er beter in vinden. “We hebben liever duurzame leden die bereid zijn iets meer te betalen.”

Foto: Paco Núñez | BNNVARA

>> RadioFreak is nu ook te vinden op LinkedIn.