Home Landelijke radio Publieke Omroep vangt bezuinigingen op met greep uit Steunfonds

Publieke Omroep vangt bezuinigingen op met greep uit Steunfonds

De Publieke Omroep vangt de bezuinigingen van het Kabinet van 40 miljoen volgend jaar op met een greep uit de steunfondsen van de publieke omroep. Dat stelt voorzitter van de Wereldomroep en oud-minister Hans van den Broek. In totaal krijgt de Publieke Omroep 47 miljoen euro uit het Fonds Omroep Reserve. Daarmee krijgt de omroep volgend jaar dus zeven miljoen extra.

Het fonds is eigenlijk bedoeld om tegenvallers uit STER-inkomsten op te vangen en nieuwe initiatieven van te betalen. “De staatssecretaris staat dat doe. Daarmee is dat op zich legaal. Maar de Wereldomroep heeft geen toegang tot dat fonds en dient daarom de opgelegde bezuinigingen echt zelf te behalen. Dat vinden we onrechtvaardig,” aldus L. Bouwens, directeur van de Wereldomroep in een toelichting.

Volgens Van den Broek heeft het Commissariaat voor de Media “deze oneerlijke en onjuiste gang van zaken al eerder erkend en heeft vorig jaar aan de staatssecretaris geadviseerd dit te corrigeren, maar ook dit advies is nooit opgevolgd.”

De publieke omroep wil op geen enkele manier reageren op de constatering van de Wereldomroep. “Dat zou leiden tot gekissebis tussen omroepen. Daar hebben we geen zin in”, zegt een woordvoerder. (GPD)