Home Landelijke radio Wereldomroep gaat bezuinigingen niet uitvoeren

Wereldomroep gaat bezuinigingen niet uitvoeren

De Wereldomroep weigert te voldoen aan de eisen van staatssecretaris M. van der Laan (Media) om 6,5 miljoen euro te gaan bezuinigen. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag. De Wereldomroep moet daarnaast een van haar taken, het verspreiden van een realistisch beeld van Nederland in het buitenland, opgeven. Volgens algemeen directeur L. Bouwens van de Wereldomroep is zijn omroep “ongelooflijk onbeschoft behandeld door de staatssecretaris. Volgens hem is het beleid van Van der Laan “een rechtstreekse ingreep van staatswege in de programma’s van de Wereldomroep”.

Bouwens reageert op de mediabegroting 2004-2008 die maandag door de Tweede Kamer wordt besproken. Daarin geeft de staatssecretaris aan dat ze “vanuit mediapolitiek en journalistiek oogpunt” minder belang hecht aan het verspreiden van een realistisch beeld van Nederland. Ook zegt ze weinig te voelen voor het “oprekken” door de Wereldomroep van zijn taken. De omroep wil juist meer prioriteit geven aan het verspreiden van een realistisch beeld, mede door “het wereldwijd informeren over de Nederlandse samenleving” en “het ondersteunen van de Nederlandse belangen.”

De staatssecretaris kan de Wereldomroep dwingen de statuten aan te passen en zo de taken alsnog beperken. Maar hiertegen zal de omroep zich “tot het uiterste” verzetten, aldus Bouwens “Wij zijn na uitgebreid onderzoek en veel discussie, intern en extern, tot onze nieuwe missie gekomen. Tegelijk hebben we een forse bezuinigingsoperatie doorgevoerd. De nieuwe missie is tot nu toe niet bekritiseerd. Nu zet de staatssecretaris daar opeens, zonder enig overleg, een streep door. Dit is regelrechte staatsinvloed. Het schaadt op een enorme manier onze onafhankelijkheid en de geloofwaardigheid van de Wereldomroep in het buitenland. De minister heeft ons overgeslagen toen zij in Hilversum de publieke omroep en het NOB bezocht. Ze reageerde ook niet op een persoonlijke brief van onze voorzitter, Hans van den Broek. In Nederland toch niet de eerste de beste. Er was zelfs geen ontvangstbevestiging.”

Volgens Bouwens gaat het “niet in de eerste plaats om de manier waarop mevrouw Van der Laan met haar relaties omgaat, maar om de inhoudelijke ingrepen in onze omroep en de unfaire financiële achterstelling.” Bouwens heeft hierover een open brief aan de Tweede Kamer geschreven. (NRC Handelsblad)