Home Landelijke radio Publieke Omroep presenteert nieuwe programmering radiozenders

Publieke Omroep presenteert nieuwe programmering radiozenders

Meer vaart en variatie. Dat is de gedachte achter de nieuwe programmering van Radio 1 die in september van start gaat. Dat bleek bij de Winterpresentatie van Publieke Omroep die op dit moment gehouden wordt. Met name op de televisie gaat er veel veranderen, maar ook voor de radio zijn er plannen.

Over het nieuwe seizoen op de publieke radio is al veel bekend. Zo krijgt Radio 1 verdergaande horizontale indeling met een aantal nieuwe programma’s. De VARA start met een dagelijks consumentenprogramma . Daarnaast komt er naast Stand.nl het dagelijkse ‘Stand.café’. De sport en het nieuws in het weekend schuiven in elkaar. ‘S ochtends tussen 06:00 en 09:00 uur en ’s avonds tussen 16:00 en 18:30 uur zal elk kwartier een overzicht van het nieuws worden geven. Tussen 09:00 en 16:00 uur gebeurt dat elk half uur. De avondeditie van het Radio 1 Journaal begint een uur eerder (16:00 uur). Dit met name omdat de avondspits vaak al eerder op gang komt.

De complete nieuwe programmering van Radio 1 meldde RadioFreak in april al.

Radio 2 krijgt een nieuw logo, maar voor de rest gaat er niet veel veranderen. Er komen alleen verschillende thema-avonden bij. Zendercoödinator Kees Toering krijgt het wel drukker, aangezien hij ook Radio 5 onder zijn hoede gaat nemen. De Top 2000 zal dit jaar ook verder worden uitgebouwd. Samen met het Nationaal Archief en de Universiteit van Amsterdam opent Radio 2 een site, waar de collectieve geschiedenis wordt verrijkt met persoonlijke en muzikale herinneringen.

Ook de veranderingen op Radio 3FM zijn al duidelijk. Er is een nieuw middagprogramma dat voortaan tot 19:00 uur gaat duren. Daarnaast komt er een nieuw vrijdagavondprogramma van de AVRO en de NPS en krijgt 3VOOR12 andere presentatoren. “Verder moeten we 3FM nog unieker maken dan dat het al is. We moeten ons duidelijk onderscheiden van de commerciële zenders”, zo zei zendercoördinator Florent Luyckx. “Radio 3FM is een zender met liefde voor muziek.”

Radio 4 wordt weer een echte klassieke zender. De jazz en wereldmuziek die met name in de avonduren werd uitgezonden gaat naar de Concertzender. “De twee zenders leken in het verleden teveel op elkaar, dus hebben we het uit elkaar getrokken”, zo zegt zendercoördinator Margreet Teunissen.

TRX Music LibraryMartine van Os, Henk Mouwe, Jan Steeman, Hylco Span, Jeanne Kooijmans en Tom Herlaar worden de presentatoren van het nieuwe Radio 5, dat Radio 747 gaat vervangen. De programmering en het nieuwe logo werden onlangs al bekend gemaakt. Radio 5 moet breed, toegankelijk, vertrouwd en dichtbij worden. ‘Je voelt je thuis’ is de nieuwe slogan met Nederlandstalige muziek, easy listening, chansons, musicals en evergreens.

De Concertzender krijgt de nadruk op jazz, wereldmuziek en ‘avontuurlijke muzieksoorten’. Enkele Radio 747-programma’s hebben er ook hun thuis gevonden, zoals de Avonden (VPRO), dat dagelijks tussen 19:00 en 22:00 uur zal worden uitgezonden. Daarnaast is er veel ruimte voor kunst, cultuur en wetenschap in de avond.

FunX krijgt een sterkere functie binnen Publieke Omroep. BNN zal zich intensief met de urban-zender in de randsteden gaan bemoeien. “Het is ongelooflijk dat die zender zo snel het populairst is geworden bij de stadsjongeren”, zo zegt Florent Luyckx. “Dat moeten we koesteren en het verder uitbouwen.”

Vorig artikelRadio 3FM krijgt televisieprogramma
Volgend artikelRob Stenders maakt filmdebuut