Home Landelijke radio Nieuwe programmering publieke radiozenders klaar

Nieuwe programmering publieke radiozenders klaar

De nieuwe programmering van de publieke radiozenders is rond. Volgens zendercoördinator Jan Westerhof van het nieuwe Radio 5 en Radio 1 liggen de laatste puzzelstukjes nu op hun plek. “We zijn dicht bij ons plan gebleven. Dat is winst.” Westerhof, projectleider van de nieuwe radiostrategie, heeft deze week van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep het groene licht gekregen voor de nieuwe programmering, na een periode van veel overleg.

“De zendercoördinatoren hebben in het afgelopen najaar de strategie uitgestippeld. De omroepen onderschreven in meerderheid de doelstellingen. Daarna volgde eind mei de intekening door de omroepen. Die is nu afgerond en iedereen is redelijk tevreden. Het was wel een hele puzzel. Je moet je inhoudelijke doelstellingen en ambities overeind houden en toch zo veel mogelijk rekening houden met de posities van de diverse omroepen en dat valt lang niet altijd samen”, zo zegt Westerhof.

“De NCRV dreigde bijvoorbeeld op een gegeven moment te weinig uren te krijgen. Dan moet je de plannen bijstellen, maar dat gaat dan weer ten koste van andere omroepen. De KRO deed een beroep op ons omdat die omroep onevenredig zou moeten bezuinigen. Dat was een redelijk appèl, maar het betekende wel dat we de plannen opnieuw hebben aangepast en dat andere omroepen een veer hebben gelaten. We moeten flink bezuinigen, tien tot vijftien procent. Maar we willen ook nieuwe initiatieven ontwikkelen en de zenders nog beter afstemmen op de publieksgroepen.”

Op Radio 2 en 3FM zijn de veranderingen niet ingrijpend. Ee samenwerking met FunX wordt verder uitgebreid. Radio 4 wordt een echte klassieke muziek zender, wereldmuziek en jazz gaan naar de Concertzender. Daar komt ook De Avonden van de VPRO terug, dat nu nog op Radio 747 zit. Westerhof is tevreden over de nieuwe opzet van de Concertzender. “Het is een meer coherente zender, die meer betrokken is bij de totale programmamix van de Publieke Omroep.”

Het profiel van Radio 747, dat weer Radio 5 gaat heten, is flink bijgesteld. Meer muziek, en met informatie, service en spelletjes gericht op een vijftigplus publiek. “In de ochtend, van zeven tot tien uur, komt MAX met een programma dat wordt gepresenteerd door Henk Mouwe. Dan volgt er een verzoekplatenprogramma van de AVRO met Jan Steenman, aansluitend een lunchprogramma van de KRO, gepresenteerd door Jeanne Kooijmans. In de middag zijn de NCRV en de EO op de zender, de presentatie van het EO-programma is in handen van Tom Herlaar.”

Op Radio 1 verandert ook het een en ander. De zender wil onder meer proberen een wat jonger publiek aan te boren op de momenten dat veel mensen in de auto zitten. “Radio 1 heeft veel luisteraars thuis, maar moet ook de zender zijn waarop je even wordt bijgepraat terwijl je naar je werk gaat of er net vandaan komt. Dat betekent bijvoorbeeld dat het Radio 1 Journaal in de middag al om vier uur begint, omdat de avondspits dan op gang komt. Daarmee hopen we ook een wat jonger publiek te bereiken. En het tempo van de uitzending moet omhoog. We gaan om die reden ook elk half uur een nieuwsbulletin brengen”, kondigt Westerhof aan. “De opbouw van de programmering is verbeterd en de vormgeving wordt vernieuwd. Die gaat wat meer klinken naar de newsroom en minder alsof die uit de concertzaal komt.” De programmering is horizontaal ingedeeld. De EO en de VPRO gaan De Ochtenden maken en de VARA komt elke dag om half twaalf met Kassa Radio van Felix Meurders.

Na het Radio 1 Journaal van tussen de middag, dat een half uur is ingekort, is er dan een uur voor de NCRV met onder meer Stand.nl, gepresenteerd door Sjors Fröhlich. Aansluitend de KRO en, van drie tot vier, 1 op de middag (AVRO) met Pieter Jan Hagens. Na de laatste editie van het Radio 1 Journaal is Sjors Fröhlich er weer om half zeven met een debatprogramma, Standpunt Café. Ook de weekends worden iets anders, al blijft het wel vertrouwd klinken. “De NOS gaat in de middagen van twaalf tot half zeven een totaalprogramma met nieuws en sport neerzetten. Op de zaterdag heeft dat een accent op nieuws en heet het Radio 1 Journaal, op de zondag ligt de nadruk op sport en is het Langs de Lijn.” [Spreekbuis / RadioFreak]