Home Landelijke radio Peilen van ledenaantallen omroepen begint morgen

Peilen van ledenaantallen omroepen begint morgen

De laatste tijd zijn er diverse organisaties druk bezig geweest om leden te werven om zo in aanmerking te komen tot de aspirant-status voor een publieke omroep. En morgen is daarvoor een belangrijke dag want dan moet het ledenbestand worden ingeleverd bij het Commissariaat voor de Media.

Maar wat gaat er dan precies gebeuren? Het Commissariaat moet vast stellen hoeveel leden een omroep precies heeft. Dit zal gebeuren door steekproeven, er zal gekeken worden of de leden aan de gestelde eisen voldoen (ten minste zestien jaar, woonachtig in Nederland en de contributie voldaan). Daarnaast zal er ook gekeken worden of iemand niet meerdere keren voor komt in het bestand. Uiterlijk half juni stelt het Commissariaat de leden aantallen vast, deze kunnen dan worden opgenomen in de aanvraag voor een erkenning die in juni moeten worden ingediend.

De Staatssecretaris voor Cultuur en Media (Van der Laan) zal dan aan de hand van deze ledenaantallen en het beleidsplan van de omroep vast stellen of ze mogen toe treden tot het publieke bestel. De laatste omroep die hier door heen gekomen is is BNN. Dit jaar zijn ondermeer De Nieuwe Omroep, Omroep MAX en de MON in de race voor het aspirant-schap.

De ledentelling is niet alleen van belang voor nieuwe omroepen maar ook de huidige omroepen in het publieke bestel worden onder de loep genomen. Halen ze de ledengrens niet dan is het mogelijk dat er een omroep zal verdwijnen. Omroepen die het publieke bestel in willen moeten 50.000 leden hebben. En de A-omroepen (denk aan Tros, NCRV, etc) in het publieke bestel moeten 300.000 leden hebben. Voor BNN is een uitzondering gemaakt die heeft voldoende aan 150.000 leden.