Home Landelijke radio Column: vermijd weblogs!

Column: vermijd weblogs!

Ik begin me zo langzamerhand flink te ergeren aan mediaweblogs. Het idee achter de weblog, een persoonlijk dagboek, wordt even aan de kant geschoven en omgedoopt tot “nieuwssite”. Ze schieten als paddestoelen uit de grond. Ze proberen allemaal met de laatste nieuwtjes bezoekers naar hun site te trekken. Maar natuurlijk lukt dat niet, en wat krijg je dan? Leugens. Er worden gewoon nieuwtjes verzonnen of nieuwtjes geplaatst die niet eens bevestigd zijn. Voor de “serieuze” mediasites moet het een drama zijn. Probleem is dat je nooit weet WIE er achter de weblog zit en of het bericht toch niet stiekem klopt.

Een gebruiker van RadioForum.nl nam de proef op de som. Hij stuurde een bericht naar een radioweblog. Hierin zette hij dat per 1 maart Radio 10 Gold wel eens op de frequenties van Noordzee FM zou kunnen komen. De persoon achter de weblog kreeg rooie oortjes en plaatste het nieuws. Zelfs met de mededeling dat het nagevraagd zou zijn. Niks bleek minder waar. Talpa Radio (eigenaar van Noordzee en Radio 10) ontkende in alle toonaarden. Later kwam de aap uit de mouw en de weblog bekende schuld. Nu gebruikt de weblog enkel nog nieuws van andere sites.

Radiostations klagen steen en been. Reclamebureaus en adverteerders zien de weblogs ook, en ze worden dan vaak ook met vragen overgoten over nieuwtjes. Zijn ze waar of niet? Talpa Radio wordt doodziek van de gerichten. De geplaagde radiozender Noordzee FM loopt al niet lekker en dan gaan ook nog eens de geruchten over de frequentiewissel. De radiostationt zijn de dupe…zou je denken.

Niets is minder waar. Steeds meer zenders maken ook handig gebruik van de wildgroei aan “nieuwssites”. Talpa Radio liet afgelopen week trots weten dat dochterzender Radio Z100 in Denemarken het best beluisterde station was, de nummer 1! Eenzelfde bericht van Sky Radio. De Deense Sky was ook nummer 1! Vele sites plaatsten het nieuws. Blijkbaar zonder het eerst te lezen, want het is natuurlijk niet mogelijk dat twee stations de nummer 1 zijn. Nog sterker: ze waren beide geen nummer 1. Een Deense publieke zender is nog altijd de best beluisterde zender van Denemarken.

Het grote aanbod van nieuws zorgt dus voor veel mensen die medianieuws gaan plaatsen. En dat zorgt er weer voor dat al deze “nieuwssites” eruit proberen te springen met hot-nieuws. Een cirkeltje dus. En middenin die cirkel sta ik. Want ik weet als gemiddelde internetter echt niet meer wat ik moet geloven, en wat niet…

PS. ik bedoel hier dus de logs mee die zich nieuwssites noemen. En niet persoonlijke logs van mensen die nieuws bespreken.

Peter van Dal, mediaverslaggever

Reageren op deze column? Dat kan op ons forum of via column@radiofreak.nl.