Home Landelijke radio Paul Rabbering: “De druk op onze schouders is groot”

Paul Rabbering: “De druk op onze schouders is groot”

"Ik heb eigenlijk niet echt honger. Ik voel het niet, omdat ik geen tijd heb om erover na te denken", constateert Paul Rabbering op de vierde dag in het Glazen Huis van 3FM Serious Request. Even weg uit te drukte, op de slaapkamer van het huis, sprak RadioFreak.nl met de dj die dit jaar voor het eerst één van de drie bewoners is.

Ondanks het feit dat hij weinig slaapt, niet eet, acht uur per dag radio maakt en continu bezig is met mensen bij de brievenbus en gasten in het huis, valt het hem niet echt zwaar. "Ik weet wanneer het ophoudt en het is heel erg mooi om te zien hoeveel moeite mensen er in steken om geld te doneren. Het gaat zelfs beter dan ik had durven dromen. Ik meet het succes momenteel af aan wat ik zie vanuit het huis en dat succes is enorm."

Vooraf was Paul echter niet helemaal zeker of het opnieuw een groter succes zou worden als het jaar ervoor. "In het eerste jaar dachten we bij 3FM al dat we zoveel succes hadden behaald dat we er niet meer over hen konden en ik was dit jaar ook wel bang hoe groot de impact nog zou zijn. Helemaal omdat ik zelf ook een significante bijdrage lever, doordat ik dit jaar in het Glazen Huis woon."

2,5 miljoen
Bij de start van de actie afgelopen vrijdagochtend kwam minister Bert Koenders met de uitdaging om 2,5 miljoen op te halen. Lukt het 3FM om dat bedrag komende woensdagavond om 20:00 uur opgehaald te hebben, dan doet de staat er 2,5 miljoen euro bovenop.

"De regering heeft daarmee een ongelofelijke druk op onze schouders gelegd en vooral ook op die van Nederland", vertelt Paul Rabbering hierover. "De regering realiseert zich dat mensen zonder die druk misschien een beetje terughoudend zijn, vanwege de recessie en daarom hebben ze dit waarschijnlijk gedaan."

Eerste keer
Na vier jaar zijn collega's te hebben gesteund die in het huis zaten, mocht Paul dit jaar zelf het huis in. Op televisie vertelde zijn ouders dat hij zelf ook ontzettend graag één van de bewoners van het Glazen Huis wilde zijn. "Binnen 3FM is er niet echt een competitie van wie er het Glazen Huis in gaat, maar natuurlijk wilde ik heel graag het huis in. Ik ben een radiomaker en een week lang op deze manier radio maken voor een goed doel is het mooiste wat er is."

Samen met Coen Swijnenberg en Giel Beelen deelt Paul tot woensdagavond het huis en dat gaat prima. "Giel heeft wel even de grens opgezocht door me onder de douche uit te halen maandagochtend, maar hij weet volgens mij heel goed wat hij kan flikken en wat niet."

De afgelopen dagen viel de dj vooral op door zijn voorliefde voor gabbermuziek. Om de nacht van zondag op maandag organiseerde hij zelfs een heuse 'Hakkuhnacht' om de week door midden te hakken. "Het is een beetje wat ik over mezelf heb afgeroepen door elke woensdag een 'hakkuhplaat' te draaien. Als ik hier 's nachts radio maak komt om de vijf platen Dune of DJ Paul Elstak voorbij, dit geeft wel weer aan dat die platen nog steeds leven bij mensen."

Op zijn 'hakkuhplaten' na weet Paul niet of hij iets heeft waardoor hij tijdens zijn periode in het Glazen Huis opvalt. "Ik denk niet na over hoe ik dingen nu doe of hoe ik overkom. Dat zou ook niet goed zijn. Ik maak gewoon radio op mijn manier", besluit Paul het gesprek.