Martin van Rijn, oud-minister van Medisch Sport en Zorg, gaat het onderzoek leiden naar grensoverschrijdend gedrag binnen de publieke omroep (NPO). Naast Van Rijn moeten er nog drie andere leden worden benoemd. Zij vormen een commissie die extern de werkcultuur en mogelijke misdragingen binnen de NPO in kaart moet gaan brengen.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de misstanden bij De Wereld Draait Door. Uit een reconstructie van De Volkskrant bleek dat er bij het programma jarenlang sprake was van grensoverschrijdend gedrag en een angstcultuur onder de medewerkers.

Mores

Naast Van Rijn en de drie nog te benoemen leden, werkt ook Mariëtte Hamer mee aan het onderzoek. Zij is onafhankelijk regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het onafhankelijke meldpunt Mores.online werkt bovendien mee aan de opzet van het onderzoek. Bij het meldpunt kwamen afgelopen week veel meldingen binnen, ook van diverse radioprogramma’s binnen de NPO.

De uitkomsten van het externe onafhankelijke onderzoek worden in de eerste helft van 2023 verwacht. De commissie moet ook met een actieplan voor de toekomst komen, meldt de NPO vandaag.

Foto: Videostill Op1