Er zijn niet alleen meldingen van grensoverschrijdend gedrag binnengekomen van mensen die bij de televisietak van de NPO werken, maar ook bij de radio is dit het geval. Dat meldt Mores, het onafhankelijke externe meldpunt voor seksueel wangedrag in de cultuursector. Eerder werd al duidelijk dat het onderzoek naar dit soort gedrag voor de hele publieke omroep zou gaan gelden.

Vorige week kwam een onderzoek van de Volkskrant naar buiten waaruit bleek dat er bij De Wereld Draait Door (DWDD) sprake was van grensoverschrijdend gedrag. Die werd mede veroorzaakt door woede-uitbarstingen van presentator Matthijs van Nieuwkerk. Volgens de krant zijn tientallen medewerkers door hem toegeschreeuwd, vernederd en geïntimideerd. Sinds de publicatie is het bij Mores druk, zegt voorzitter Janke Dekker.

De NPO bevestigt tegenover persbureau ANP dat ook de radiotak onderdeel zal zijn van het onderzoek naar de werkcultuur bij de gehele publieke omroep. Er volgt geen informatie over de inhoud van de gemaakte meldingen.

Eerdere meldingen

Begin dit jaar kwamen er bij de NPO ook al meldingen binnen van ongewenst gedrag na de onthullingen over misstanden bij The Voice of Holland.

Vorig jaar liet de NOS onderzoek doen naar grensoverschrijdend gedrag van een verslaggever. Over de uitkomsten is niks gezegd, maar de verslaggever van NPO Radio 1 en NOS op 3 is wel ontslagen.

Foto: Remco Bosshard – Orange Frame Film & Photography