Drie organisaties tegen discriminatie en drie Aziatisch-Nederlandse verenigingen, eisen dat Radio 10-dj Lex Gaarthuis alsnog vervolgd wordt vanwege het ‘coronalied’. Die sketch maakte en de zond de jock begin februari uit op de radio. Het Openbaar Ministerie besloot begin juni de radio-dj niet te vervolgen, maar de organisaties zijn het daar niet mee eens.

Ze beginnen daarom een zogeheten artikel 12-procedure, waarmee ze het gerechtshof vragen om alsnog tot vervolging over te gaan. “Artistieke vrijheid kan geen vrijbrief zijn voor alledaags racisme waar groepen in onze samenleving mee te maken hebben, daar zou zeker een professioneel mediabedrijf als Radio 10 zich rekenschap van moeten geven”, zegt antidiscriminatiebureau Radar in een verklaring.

Grote ophef

De sketch van Lex Gaarthuis, ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’, veroorzaakte begin februari grote ophef. Het coronavirus had toen nog niet op grote schaal toegeslagen in Nederland. De Radio 10-dj ging flink door het stof en bood meermaals zijn excuses aan.

“Wat ik me bij het maken van die sketch niet realiseerde, is dat ik ver over de grens van het goede fatsoen ben heen gegaan. Ik realiseer me daardoor ten zeerste hoe diep ik mensen van de Chinese gemeenschap gekwetst heb”, zei hij eerder.

Het initiatief voor de artikel 12-procedure is genomen door de Aziatisch-Nederlandse verenigingen Asian Raisins, Pan Asian Collective, OUT&ABROAD en de antidiscriminatiebureaus RADAR, Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam en Discriminatie.nl.

Foto: Radio 10 / William Rutten