Na een dagenlange discussie gaat 538 Oranjedag niet door. Het fieldlab-experiment met 10.000 bezoekers dat komende zaterdag zou plaatsvinden in Breda krijgt geen vergunning van de gemeente, vanwege veiligheidsredenen. Iedereen die een kaartje heeft gekocht, krijgt zijn geld terug.

De afgelopen week kwam er veel kritiek op het voorgenomen evenement. Horeca-ondernemers uit Breda waren boos en een arts uit het nabijgelegen Amphiaziekenhuis startte een petitie die meer dan 350.000 keer werd ondertekend.

Burgemeester Paul Depla: “De politie krijgt steeds meer signalen dat 538 Oranjedag voor- en tegenstanders van het coronabeleid en de fieldlabs aan zal trekken met alle veiligheidsrisico’s van dien. Als burgemeester sta ik pal voor de veiligheid van de politieagenten, omwonenden en bezoekers van het evenement. Ik betreur het, maar op basis van deze informatie kan ik niet anders dan geen vergunning verlenen voor 538 Oranjedag op 24 april op het Chasséveld.”

Alternatief op Koningsdag

Door het annuleren van Oranjedag, gaat Radio 538 wel iets organiseren op Koningsdag. Er komt een digitaal feestje rondom Koningsdag, kondigt het radiostation aan. Daar zullen de artiesten die zaterdag zouden optreden bij betrokken worden.

Coco Hermans, Radio Director 538: “Met ‘538 Oranjedag’ wilde 538 als Fieldlab-evenement bijdragen aan de organisatie van veilige en verantwoorde events in de toekomst. We gaan er alles aan doen om samen met de 538-dj’s en artiesten alsnog op 27 april het Koningsdaggevoel bij 17 miljoen mensen thuis te brengen.”

Bezoekers die een kaartje gekocht hebben, krijgen hun geld terug, zegt Talpa.

Foto: Radio 538