JOE scoorde gisteren bij de publicatie van de luistercijfers een marktaandeel van 1.7 procent. Niet lang na publicatie kwam het NMO met de mededeling dat de cijfers door een storing niet correct zijn en er morgen een nieuwe publicatie komt. Het probleem lag in het bronsignaal wat gebruikt wordt voor de audiomatching.

Bij audiomatching wordt er een geluidsopname gemaakt via de app van de respondent, het gemeten geluidspatroon en het tijdstip worden vergelijken met alle radiozenders die zijn aangesloten bij het onderzoek. Bij een match kan worden geregistreerd om welke radiozender het gaat.

Frans Kok van het NMO laat in een reactie aan RadioFreak weten: “We gebruiken verschillende bronnen: een primaire bron en een secundaire bron. Bij JOE was er in de eerste bron sprake van een technische storing, daardoor ontbrak het juiste signaal om de audiomatching op te baseren. De tweede secundaire bron dient als vangnet en die wordt nu gebruikt om de matching alsnog correct uit te voeren.”

Het signaal voor de primaire en secundaire bron bestaat in alle gevallen uit de lineaire ontvangst via DAB, FM of IP. Dat de zender toch marktaandeel had komt omdat “de genoemde storing niet continu was, vandaar dat er op een aantal momenten wél sprake was van een match”.

Foto: Sander Koning / JOE