Home Landelijke radio Onderzoekscommissie Project X Haren: media valt weinig te verwijten

Onderzoekscommissie Project X Haren: media valt weinig te verwijten

De media waren massaal aanwezig in Haren bij het uit de hand gelopen 'Project X' feest op 21 september 2012, maar valt weinig te verwijten. Dat stelt de commissie die de facebookrellen in de Groningse plaats onderzocht heeft. Er worden wel kritische kanttekeningen gezet. "Massamedia volgden wat zich in de aanloop naar 'het feestje' afspeelde, maar sommige werden op de avond zelf van rapporteur tot medespeler", staat in het rapport. Daarin is een uitgebreide analyse van de rol van de media opgenomen.

In het rapport staat dat 3FM, Radio 538, Slam!FM en Simone FM veel aandacht hadden voor het feest en de rellen. In de ochtend van 18 september wordt het spits landelijk afgebeten door dagblad Trouw, met de melding dat er mogelijk een noodverordening komt van de gemeente. "Die dag nog gevolgd door NOS op 3, 3FM en een aantal nieuwssites. Met een belangrijke verandering, namelijk dat die verordening (van de gemeente, red.) al afgekondigd was."

Simone FM
De Groningse media was massaal aanwezig. Radio 538 en 3FM waren niet zelf aanwezig met een verslaggever. "Er was slechts een waarnemer van RTV Drenthe. Slam!FM was maar met een persoon aanwezig. De regionale radiozender Simone FM, die veel door jongeren beluisterd wordt, pakte echter anders uit: zij kwamen met een hele bus vol om uit te zenden alsof ze op een festivalterrein stonden. Simone FM is niet aan inhoudsanalyse onderworpen omdat zij de opnamen maar 21 dagen bewaren."

Overigens was NOS op 3, die ook het nieuws verzorgen op 3FM, er wel de hele dag met een verslaggever. Verschillende media hebben medewerking gegeven aan het rapprt. "Uit de interviews komt het beeld naar voren dat de meeste journalisten zich zeer bewust zijn van dit effect. […] Sommigen hebben het proberen te verminderen door, mede uit veiligheidsoverwegingen zo weinig mogelijk zichtbaar aanwezig te zijn. Dus door geen emblemen van het medium of speciale hesjes te dragen. Bij NOS Nieuws was het beleid het meest expliciet."

Simone FM en RTV Noord wordt verweten dat ze juist niet terughoudend aanwezig waren, maar zeer 'pontificaal'. "Het is niet bekend hoeveel er dit precies zijn. En wat hun effect was op de aanwezigen en degenen die op het eind nog naar Haren gekomen zijn."

In het rapport wordt ook gemeld dat 3FM-dj Timur Perlin (Timur C. genoemd in het rapport) later zijn excuses aanbood. "Uit het interview met Wilbert Mutsaers van 3FM kwam naar voren dat er achteraf intern gediscussieerd is tussen de dj's en dat er verschillende opvattingen bestonden", staat in het rapport. Onder andere Giel Beelen komt aan het woord. "Het onderwerp viel niet te negeren en moet daarom wel behandeld worden in een show die veel actualiteit en nieuws behandeld. Het speelt bij de luisteraars, mensen hebben het er met elkaar over bij de koffieautomaat, lezen het in de krant of zien het op de Social Media. Bij ons programma behandelen we onderwerpen uit de actualiteit, onderwerpen waar het publiek mee bezig zijn en wat in de kranten van de dag te lezen valt. Het zou erg raar zijn om daar niets mee te doen."

Conclusie
Uiteindelijk is de conclusie dat de landelijke media pas vrij laat zijn begonnen met berichtgeving over het feest, drie dagen van tevoren. "Eerder waren zij eerder terughoudend en afwachtend, sceptisch over de vraag of het iets zou worden. In die drie dagen bleef de aandacht overigens beperkt tot redelijk weinig berichten en programmaonderdelen. Alleen op de dag zelf werd er breed uitgepakt." De commissie vindt dan ook dat de rol van de media moet worden genuanceerd. "Uit de inhoudsanalyse blijkt dat de berichtgeving van de massamedia op uitspraken bekeken overwegend neutraal was."

"Met uitzondering van een aantal landelijke en plaatselijke FM radiozenders en een enkel actualiteitenprogramma met satirische inhoud valt de massamedia dus niet veel te verwijten."