Home NPO Omroepen in protest tegen verhuizing studio’s Radio 2 en 5

Omroepen in protest tegen verhuizing studio’s Radio 2 en 5

Het AKN-gebouw in Hilversum, waar nu nog de studio's van Radio 2 en Radio 5 zijn gehuisvest

KRO-NCRV en AVROTROS hebben officieel bezwaar aangetekend tegen plannen van de NPO om de studio’s van Radio 2 en Radio 5 te verhuizen. Zoals deze site eerder al meldde, is de NPO voornemens om de studio’s van beide zenders te verhuizen naar het Radiohuis op het Mediapark in Hilversum. KRO-NCRV en AVROTROS vinden dat de verhuizing ‘onnodig miljoenen kost’, zo laten de omroepen vandaag weten in het AD.

De studio’s van Radio 2 en Radio 5 zitten momenteel in het AKN-gebouw, waar ook omroep KRO-NCRV zit. Door de zenders onder te brengen in het Radiohuis wil de NPO alle publieke radiozenders bij elkaar huisvesten. Op die manier kan er volgens de NPO efficiënter gewerkt worden, bijvoorbeeld op het gebied van studio’s, noodstroomvoorzieningen en beveiliging.

Geschillencommissie

KRO-NCRV en AVROTROS hebben volgens het AD het verzet tegen de NPO-plannen nu verder doorgezet door naar de geschillencommissie te stappen. Die commissie doet vrijdag uitspraak. “De NPO moet zuinig zijn op zijn mensen en middelen en dat gebeurt in onze ogen nu onvoldoende”, zegt een woordvoerder van AVROTROS in de krant.

De plannen van de NPO zouden ook slecht vallen omdat de publieke omroep miljoenen moet bezuinigen, met veel ontslagen tot gevolg. De NPO zegt op zijn beurt juist voor de meest kostenefficiënte oplossing te hebben gekozen.

‘Onbegrijpelijk’

Direct betrokkenen noemden de NPO-plannen eerder al ‘onbegrijpelijk’, vooral omdat het nieuwe Radiohuis pas een aantal maanden geleden haar deuren opende. “Van de studio van Radio 4 is de verf amper droog en nu al moet er weer een nieuwe komen. Dat zou je raar kunnen vinden, en dat doet men ook”, zei een insider tegenover deze site.

Het AKN-gebouw onderging onlangs nog een interne verbouwing, zo werd de entree aangepast. Een aantal jaar daarvoor werd het pand nog voor miljoenen verbouwd vanwege de fusie van omroepen KRO en NCRV. De NPO zegt over het AKN-gebouw: “De leegstand in het gebouw is niet aan de NPO te wijten. AVROTROS heeft zelf besloten om het AKN-gebouw te verruilen voor het gebouw van de Wereldomroep en Vondel CS.”

Foto: Google Maps