Home Landelijke radio NVJ stuurt brandbrief over omroepplannen

NVJ stuurt brandbrief over omroepplannen

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft in een brandbrief aan de Tweede Kamer laten weten het niet eens te zijn met de wijze waarop staatssecretaris Van der Laan van Media de publieke omroep wil herstructureren. De NVJ is bang dat er een einde komt aan programma’s en programma’s waar de NPS aan meewerkt, zoals de actualiteitenrubriek NOVA. De vereniging pleit er daarom voor dat de NPS als werkmaatschappij blijft bestaan onder de vleugels van de publieke omroep.

Daarnaast vreest de NVJ voor afhankelijke journalistiek. Van der Laan wil namelijk dat de omroepverenigingen geprofileerde programma’s gaan maken en ook maatschappelijke organisaties in de toekomst programma’s mogen maken. “Programma’s en hun makers dreigen speelbal te worden van de voorgestelde herverdeling van omroepgelden. Zorg voor duidelijke garanties om te waarborgen dat waardevolle programma’s en makers niet het eerste slachtoffer worden van de herstructurering van de omroep”, zo schrijft de NVJ.

Vandaag houdt de Tweede Kamer een spoeddebat over de NPS en de omroepplannen. Vooral de oppositie heeft al laten weten het niet eens te zijn met de plannen van het kabinet.