De Nederlandse Verenigingen van Journalisten (NVJ) steunt het plan voor noodmaatregelen voor lokale omroepen, die gezien het coronavirus nu in zwaar weer dreigen te komen. De koepelorganisatie van de lokale omroepen voorspelde eerder deze week dat 1 op de 5 omroepen het loodje legt als gevolg van de coronacrisis.

De NVJ gaat een stap verder en pleit ook voor noodmaatregelen voor regionale nieuwsmedia. In een ‘brandbrief’ aan minister Slob schrijft de belangenvereniging dat ‘de klap die juist de lokale en regionale media nu te verduren krijgen groot is.’ NVJ: ‘Tegelijkertijd maakt de journalistiek haar maatschappelijke meerwaarde waar. Als vitale beroepsgroep zorgt zij voor cruciale informatievoorziening aan de burgers. Er is juist nu veel behoefte aan nieuws uit de eigen regio.”

In de brandbrief wordt om compensatie voor verlies aan advertentie-inkomsten voor lokale en regionale omroepen gevraagd. Ook pleit de NVJ voor volledige compensatie van werktijdverkorting en wil de vereniging een aanvullend noodfonds, dat specifiek bedoeld is voor zelfstandige, freelance (foto)journalisten.

>> RadioFreak is nu ook te vinden op LinkedIn.