Home Landelijke radio NPO wil maximale salarissen van 240.000 euro

NPO wil maximale salarissen van 240.000 euro

De Publieke Omroep wil presentatoren tussen de 120.000 en 240.000 euro per jaar gaan betalen. Unieke creatieve talenten zouden meer dan een kwart miljoen euro moeten kunnen krijgen. Dat zegt Henk Hagoort, voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Op verzoek van minister Plasterk (Media, PvdA) werkt Hagoort samen met de omroepverenigingen aan een beloningscode voor presentatoren.

In het voorlopige plan van de NPO zouden individuele omroepverenigingen hun presentatoren niet meer mogen betalen dan 240.000 euro. "Alleen in een zeer beperkt aantal gevallen kan de raad van bestuur van de NPO volgens een strikte procedure een hoger salaris toestaan", zegt Hagoort. "Maar dan moet dat in het belang van de héle omroep zijn.”

Hagoort benadrukt dat het nog geen definitief voorstel is. "We moeten het nog vaststellen. En ik ga niks vaststellen als ik toch weet dat er geen draagvlak voor is."

De Tweede Kamer vindt dat presentatoren zich aan de Balkenende-norm (181.000 euro) moeten houden. CDA-Kamerlid Joop Atsma zegt te begrijpen dat "in een zeer uitzonderlijk geval” meer betaald moet kunnen worden. "Maar een maximum van 240.000 euro voor álle presentatoren is echt te royaal. Dat dient maximaal de Balkenende-norm zijn”, aldus Atsma.

Het kabinet werkt overigens aan een wettelijke regeling die salarissen van omroepbestuurders bindt aan de Balkenende-norm. Voor presentatoren mag de NPO  zelf een beloningscode opstellen, al heeft die de instemming van Plasterk nodig. De minister heeft eerder een bedrag van twee ton genoemd als salarismaximum voor presentatoren.