Home Landelijke radio NPS mogelijk met eenvijfde gekort

NPS mogelijk met eenvijfde gekort

De NPS dreigt als gevolg van het toetreden van nieuwe publieke omroepen eenvijfde van zijn budget in te moeten leveren. Dit schrijft de Volkskrant. De omroep moet vijf miljoen euro korten op een budget van 35 miljoen. Daar dreigt een extra jaarlijkse korting van 2 miljoen euro bij te komen, als een amendement van CDA, VVD en PVV wordt aangenomen.

Door de waarschijnlijke toetreding van Powned en Wakker Nederland als aspirant-omroepen en de groei van BNN en omroep MAX moeten alle omroepen zendtijd en geld inleveren. De NPS is geen gewone omroep, de omroep heeft namenlijk geen leden. VVD, PVV en CDA stellen nu voor het budget voor de NPS te koppelen aan het gemiddelde van de omroepen, in plaats van de grootste A-omroep, zoals nu. Dat zou kunnen doordat MAX, BNN, WN en Powned taken van de NPS kunnen overnemen.

NPS-directeur Joop Daalmeijer is verbaasd. "We zijn geen aanvulling, we hebben wettelijke taken rond minderheden, cultuur, jeugd en achtergrondinformatie. MAX en BNN doen niets voor kinderen tot tien jaar en aan cultuur die wij brengen, zoals klassiek en ballet. Wakker Nederland en Powned gaan vast wel aan minderheden doen, maar anders dan wij: gericht op integratie en respect."

Het amendement komt vandaag in stemming. Als de NPS extra geld en zendtijd moet inleveren, hoeven de bestaande omroepen dat minder te doen. Daalmeijer noemt de steun van het CDA opmerkelijk, omdat die partij Hilversum doorgaans steunt, anders dan de VVD en PVV.