De NPO heeft de kwaliteit van de uitzendingen via de digitale ether (DAB+) verbeterd. NPO Radio 1 zendt nu uit in 128 kbps (was 96 kbps), NPO Radio 4 in 152 kbps (was 128 kbps) en NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5, NPO Funx, NPO Soul and Jazz, NPO Sterren NL en NPO 3FM KX Radio in een kwaliteit van 120 kbps.

De kwaliteitsverhoging was mogelijk omdat er extra bandbreedte vrij kwam door het stoppen met de doorgifte van een aantal zenders. De NPO kondigde eerder al aan dat 3FM Alternative, Radio 4 concerten, NPO FunX Slow Jamz en NPO FunX Fissa van DAB+ afgehaald zouden worden.

Muziekbeleid

NPO KX, het opleidingsstation van de NPO, neemt vanaf nu het muziekbeleid van 3FM Alternative over. Dat betekent dat KX straks meer ‘alternatievere’ muziek draait.

Het schrappen van de themakanalen werd eerder al bekend gemaakt in het Concessiebeleidsplan 2022. Tot enkele jaren terug had de NPO nog veel meer themazenders. De publieke omroep wilde zich echter meer ‘manifesteren’ met de hoofdzenders en dus werd de stekker uit de subkanalen getrokken.