De NOS wil in de toekomst meer gaan samenwerken met de lokale/streekomroepen in ons land. Dat stelt Gerard Timmer, directeur van de NOS, in een interview in Het Parool. “De NOS kan van betekenis zijn voor lokale media door hen in de toekomst gebruik te laten maken van onze content en journalisten op te leiden die daar aan de slag kunnen.”

Timmer, sinds een jaar NOS-directeur, vertelt dat er geld geserveerd is om samenwerking met zowel lokale als regionale omroepen te intensiveren. “Er is een innovatieregeling voor regionale omroepen van vijf miljoen euro voor dit jaar en acht miljoen euro in 2020. Ook is in het regeerakkoord zestien miljoen gereserveerd voor het versterken van de lokale democratie. Mijn oproep is om dat geld in lokale journalistiek te stoppen.”

De NOS wisselt sinds 2015 nieuwsberichten uit met regionale omroepen. Timmer: “Vorig jaar waren dat er meer dan drieduizend. We hebben afgesproken dat eind dit jaar onze online platforms beter op elkaar aansluiten. De NOS voelt zich verantwoordelijk voor de journalistieke infrastructuur in Nederland.”

Foto: Annemieke van der Togt