Astrid de Jong pleit ervoor om van 3FM een onlineplatform te maken en de FM-frequentie aan Radio 5 te geven. Dat vertelt de ‘Nachtzuster’-presentatrice in gesprek met Patrick Kicken, waar ze uitgebreid ingaat op haar visie over 3FM. “Begin eens met het omwisselen van de FM-frequentie met Radio 5. Zodra Radio 5 een FM-frequentie heeft, dan verdubbelen de luistercijfers en gaan Gijs Staverman en Stefan Stasse er naartoe.”

Volgens Astrid is het onzin dat 3FM zich geslachtofferd zou voelen als het de FM-frequentie kwijtraakt. “Maar zo voelt het wel bij 3FM: ‘dan pakken ze ons ook nog de FM-frequentie af’. Er moet juist veel meer op onlineradio worden ingezet bij de NPO. Het zou toch onzinnig om dat met Radio 5 te gaan doen. Online en podcast: daar zit de kracht van 3FM, want daar zitten de jongeren.”

Volledig inzetten op online

Astrid, die haar landelijke carrière begon bij 3FM, vindt dat de jongerenzender volledig moet inzetten op online. “Met een reclamecampagne die gericht is op online: wij gaan nu als publieke omroep nieuwe radio maken. Met de mensen die ook snappen hoe het in elkaar steekt. Nu zitten er bij 3FM mensen voor twee sms’jes per uur radio te maken. En er moet ook weer meer liefde voor muziek komen. Daar ben je voor als publieke zender.”

De Radio 1-presentator noemt het ‘heel makkelijk’ om 3FM, dat al langere tijd met dalende luistercijfers kampt, constant te bashen. “Er heerst een negatieve vibe, zeker over 3FM. Maar het is the sign of the times. Het 3FM van nu is niet meer het 3FM van Giel, Gerard en Coen en Sander.”

Meer voorstanders

Preekt Astrid, die regelmatig invalt op Radio 5, niet voor eigen parochie als ze vindt dat de FM-frequentie naar Radio 5 moet? “Nee, helemaal niet”, zegt ze. “Het lijkt me echt zo gaaf als Jurre (directeur NPO-radio red.) nu denkt: ik ga toch eens met Astrid praten.”

Er klonken de afgelopen jaren al vaker geluiden om Radio 5 de FM-frequentie van 3FM te geven. Onder meer Jeroen van Inkel, Bert Kranenbarg, Andries Knevel en Henk-Jan Smits gaven eerder al aan daar voorstander van te zijn.

Foto: Nico Kroon | Omroep MAX