David Jan Godfroid stopt na bijna 25 jaar met zijn correspondentschap voor de NOS in Oost-Europa. Hij heeft dat zelf besloten, zegt hij op sociale media. “Ik kwakkel nogal met mijn gezondheid, vandaar.” De journalist kampt met de chronische longziekte COPD en is daardoor al maanden uit de running. “Hoewel het momenteel wat beter gaat, kan hij zijn werk niet hervatten”, meldt de NOS. Wat hij nu gaat doen weet hij nog niet.

Godfroid was sinds 1999 afwisselend correspondent in Belgrado en Moskou. Hij deed verslag van de Kosovo-oorlog in 1999, de val van president Milosevic in 2000 en de arrestatie van de Servische oorlogsmisdadigers Karadzic (2008) en Mladic (2011).

In Moskou deed hij verslag van de bloedige gijzeling op een school in Beslan (2004) en de Oranjerevolutie in Oekraïne. In 2014 waren er de Maidanrevolutie in Oekraïne, de annexatie van de Krim en het neerhalen van vlucht MH17 en vorig jaar versloeg hij voor de NOS de oorlog in Oekraïne.

Niet alleen Narigheid

“Godzijdank waren er niet alleen maar oorlog en narigheid”, schrijft Godfroid in een interne afscheidsmail. “Ik heb in al die jaren ongelooflijk veel mensen ontmoet en met hen achter de schermen van Rusland, de voormalige Sovjetrepublieken en de Balkan kunnen kijken.”

Godfroid verhuist deze week naar Servië, waar zijn vrouw vandaan komt. Hij gaat wonen in de hoofdstad Belgrado en heeft daar veel zin in. ”Ik heb daar nog veel vrienden van de vorige keer dat ik er gewerkt heb. Dus dat is voor mij echt thuiskomen. Natuurlijk ga ik er werken, maar het is een stad waar ik mij ontzettend op mijn gemak voel”, zegt hij op NPO Radio 1.

“David Jan is een correspondent met een lange staat van dienst, aan wie we veel dank zijn verschuldigd”, reageert NOS Nieuws-hoofdredacteur Giselle van Cann. “Dat zijn gezondheid hem nu dwingt om te stoppen is bijzonder treurig, we gaan hem ontzettend missen.”

Foto: screenshot/NOS