Home Landelijke radio Nieuwssite DUIC wil lokale omroep van Utrecht worden

Nieuwssite DUIC wil lokale omroep van Utrecht worden

DUIC

De Utrechtse Internet Courant (DUIC) wil de nieuwe lokale omroep van de stad Utrecht worden. Dat meldt het AD. De uitzendlicentie is nu nog in handen van RTV Utrecht. Op de radio wordt daarvoor Bingo FM uitgezonden en op tv UStad. Volgens het AD krijgt de omroep er 640.000 euro subsidie voor per jaar.

De licentie voor lokale omroepen verloopt ieder jaar. Die in Utrecht vervalt in april 2018. Partijen die in aanmerking willen komen voor de licentie na die datum moeten vóór 8 oktober dit jaar een aanvraag indienen bij het Commissariaat voor de Media. “We onderzoeken waar we aan moeten voldoen,” zegt hoofdredacteur Michael Kroonbergs van nieuwssite DUIC. “Zo’n aanvraag is niet zomaar even een klein documentje. We zijn er druk mee bezig. Het is dan ook geen grap.”

Zo moet er onder andere een programmabeleidbepalende orgaan (PBO) samengesteld worden. Kroonbergs is ervan overtuigd dat DUIC er klaar voor is om de concessie voor de lokale omroep binnen te slepen. DUIC is zes jaar geleden opgezet. Samen met twee marketeers richtte Kroonbergs (die eerder voor Veronica en de VARA werkte) de nieuwe Utrechtse krant op. “We hebben ook al eens projecten met radio en tv gedaan. Net als op onze site en in onze krant willen we ons als lokale omroep gaan richten op jongeren en hoger opgeleiden met actualiteit en cultuur als hoofdmoot.”

DUIC

DUIC wil alleen de licentie voor lokale omroep. De aanvraag voor de provinciale omroep doet ze niet. Directeur Paul van der Lugt van RTV Utrecht vindt het geen bedreiging. “De activiteiten die DUIC ontplooit juich ik van harte toe. Ook dat zij een gooi doen naar de concessie. Het mag, het kan. Er heerst een gezonde spanning, maar ik ben niet bevreesd dat wij de concessie kwijtraken. Ik denk dat wij hebben bewezen dat we ons werk goed doen.”

Als er meerdere partijen geïnteresseerd zijn, bekijkt de gemeente of er samengewerkt kan worden. Als dat niet lukt, geeft het stadsbestuur een advies aan het Commissariaat van de Media. Die bepaalt uiteindelijk de meest geschikte partij.