Home Landelijke radio Radio 538 Dit zijn de reacties op laatste ochtendshow Edwin Evers

Dit zijn de reacties op laatste ochtendshow Edwin Evers

21 jaar lang was ‘Koning van de ochtendradio’ Edwin Evers te horen in de ochtend. Vandaag maakt hij van 06:00 tot 18:00 uur zijn laatste uitzending op Radio 538. Een greep uit de vele reacties en initiatieven.

‘Beste radio-dj van Nederland’

Frits Spits noemt Evers ‘de beste radio-dj die Nederland ooit gehad heeft’. Dat zei Spits vanochtend op Radio 1. “Hij is geestig, hij is vrolijk, hij is aardig. En wat weinig benadrukt wordt, is dat hij heel goed kan interviewen.”

Spits denkt niet dat Evers vandaag voorgoed stopt met radio maken. “Hij komt ongetwijfeld terug. Het is echt een radiodier.”

‘Einde van een tijdperk’

“Het einde van een tijdperk”, schrijft 538-collega Coen Swijnenberg over het stoppen van de ochtendshow. “Het moest er een keer van komen en nu is het moment daar. Ik gun Edwin heel erg een leven met veel vrije tijd zonder wekker, maar hopelijk kriebelt het weer snel om iets te gaan op de radio.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Ook ik ben 21 jaar luisteraar van ‘Evers Staat Op’. In 1998 begonnen als opvolger van ‘The Breakfast Club’ op Radio 3. Met Cobus Bosscha er naast. En de heerlijke vrijdagsfeer met Cor Bakker in de studio. Ik was in die tijd al volle bak besmet met het radiovirus en kleefde elke ochtend aan de radio. De sfeer die Evers wist te maken hoorde ik nergens anders. Met zijn show begon je dag écht beter. Rob Stenders nam het stokje op 3FM over toen Evers twee jaar later overstapte naar Radio 538. Ik kan me herinneren dat Stenders in de afscheidsuitzending zei ‘ik ben bang dat het best goed wordt wat je gaat doen bij de snelle jongens aan de overkant’. Het werd meer dan dat. Die kenmerkende sfeer is nooit weggegaan, integendeel, samen met het gouden team Rick, Niels en Henk werd de ochtendshow uitgebouwd tot het beste radioprogramma van Nederland. En dat elke dag weer, met de wekker op een onchristelijke tijdstip en dat al één-en-twintig jaar lang. Ongekend. Het einde van een tijdperk. Het moest er een keer van komen en nu is het moment daar. Ik gun Edwin heel erg een leven met veel vrije tijd zonder wekker (maar hopelijk kriebelt het weer snel om iets te gaan op de radio). Tot vanavond 18u hoor je nog één keer ‘Evers Staat Op’ bij Radio 538. Edwin, Rick, Niels en Henk: bedankt voor alles ?? @eversstaatop @radio538

Een bericht gedeeld door Coen Swijnenberg (@coenswijnenberg) op

Reacties van andere radio-dj’s

Concurrenten reageren op vertrek

Ook concurrerende zenders laten het vertrek van Edwin Evers in de ochtend niet onopgemerkt voorbij gaan.

Q-ochtend-dj’s Mattie Valk en Marieke Elsinga staan vandaag met een grote advertentie in onder andere het AD en de Volkskrant. In de advertentie bedanken zij ‘Koning’ Edwin Evers. “Evers was de afgelopen 21 jaar de ongekroonde koning van de ochtendradio.” Radio 2 en BNR besteden ook aandacht aan Evers’ vertrek.

Rutte bij afscheid Evers

Minister-president Mark Rutte schoof vanochtend aan in de studio van 538. De humor in het programma kon Rutte wel waarderen, erkende hij. “Die was soms lomp, maar het was wel altijd supergezellig en respectvol.” Evers moest vooral lachen om het woord ‘lomp’.

Rutte: “Mensen haten de files, maar er is een groot voordeel: je kunt wat langer naar 538 luisteren. Ik denk dat heel Nederland daarvan heeft genoten.”

Jurgen van Radio 1 loopt al warm

“We lopen ons hier al warm”, zei Jurgen van den Berg vanochtend op NPO Radio 1. Hij doelde daarbij op het ochtendshowlandschap, dat vanaf 2019 waarschijnlijk flink gaat verschuiven vanwege het vertrek van Edwin Evers.

De Ochtendwacht

Als dank voor alle jaren ochtendshow kreeg Edwin Evers van zijn collega’s ‘De Ochtendwacht’, als variant op De Nachtwacht. “Wat een prachtig cadeau!”, aldus 538.

Evers Stónd Op

Biertje in de hand en de tekst ‘Evers Stond Op’. Menno Koningsberger, directeur van Talpa Radio, kan er wel om lachen.

Eerste woorden van Evers

Luister hier het begin van de uitzending, even na 06.00 uur: