Michael Pilarczyk was in 1992 een van de oprichters van Radio 538. Een paar jaar later vertrok hij met gedoe bij het station. De dj was klaar met de media en was ‘op’. “In de tijd dat ik wegging bij 538, stond ik echt op het punt om er een einde aan te maken. Het ging toen echt niet goed”, vertelt hij in de podcast ’30 Minuten Rauw’ van Ruud de Wild.

Al die jaren radio- en televisiewerk begonnen Michael eind jaren 90 langzaam op te breken. “Een jaar of tien lang 7 dagen per week radio maken, vier uur per dag, en dan ook nog eens twee á drie uur televisie per dag… op een gegeven moment was het uit bij mij. Ik vond het niet meer leuk. Ik was er gewoon klaar mee.”

Geen spijt

Michael verliet begin 1999 Radio 538. “Ik wilde niet weg, ik wilde er iets anders bij gaan doen. Maar toen bleek er geen andere manier te zijn dan op te stappen. Nee, ik heb geen spijt dat ik ben opgestapt. Heel eerlijk: als ik was gebleven, dan had ik nu misschien wel bij Radio 2 gewerkt, of ergens anders een programma gedaan. En dan had ik nooit kunnen doen wat ik nu doe. Ik denk dat het voor mij heel belangrijk is geweest dat ik die beslissing toen heb genomen.”

Michael had voor zijn start bij Radio 538 al een radioloopbaan achter de rug, bij onder meer Radio 10, Radio 2 en Radio 3. Bij 538 maakte hij verschillende programma’s waaronder ‘The Jungle’, ‘Club 538’ en ‘Mikey Mike in de middag’. “Toen we met Radio 538 begonnen, waren we echt de underdog. We hebben keihard moeten vechten. Dat station is bijna een paar keer de nek omgedraaid. Zeker toen we bij 538 begonnen, dat was magisch. Het station opbouwen was fantastisch.”

Geen kranten

De voormalig radiomaker had tot 2010 een productiebedrijf, verkocht dat bedrijf voor veel geld, en schreef een paar jaar terug een 200 pagina’s tellende roman.

Michael woont sinds langere tijd op Ibiza en is daar veel bezig met meditatie en coaching. Hij heeft zich voor veel dingen afgesloten. “Ik kijk geen nieuws en ik lees ook geen kranten. Als dingen echt belangrijk zijn, dan hoor je ze vanzelf. Al die negativiteit, al die ellende, al die bagger. Alles wat je elke dag weer voorgeschoteld wordt, het is zo’n bak ellende. Ik wil zo min mogelijk negativiteit.”

Foto: Videostill