Medewerkers van de publieke omroep, waar ook NPO Radio 1 t/m NPO Radio 5 onder vallen, zijn de tijdelijke contracten zat. 85% van de ondervraagde mediamakers vindt dat de werkgever te veel met tijdelijke contracten werkt, blijkt uit een peiling van FNV Media & Cultuur. Vier op de tien mediamakers dreigt de omroep zelfs te verlaten omdat ze geen vast contract kunnen krijgen.

De peiling is door bijna 500 mediamakers van de landelijke en regionale publieke omroep ingevuld, waarvan de helft op een vast contract werkt en de helft op een tijdelijk contract. Opvallend is dat beide groepen vinden dat er te veel met tijdelijke contracten wordt gewerkt binnen de publieke omroep. De peiling is al voor de coronacrisis gehouden.

Minder gewaardeerd

FNV heeft kritiek op de constante stroom aan tijdelijke contracten en eist verbetering. “De mediamakers voelen zich minder gewaardeerd, leven in constante onzekerheid, kunnen moeilijker carrière maken en komen bijvoorbeeld niet in aanmerking voor een hypotheek.”

Bij de landelijke en regionale publieke omroep werken in totaal zo’n 3700 mensen die onder de cao vallen. Maar 50% van hen heeft een vast contract. Alle resultaten van het onderzoek zijn hier te bekijken.

Foto: Jan Willem van Hofwegen | NPO

>> RadioFreak is nu ook te vinden op LinkedIn.