Home Landelijke radio Jurgen van den Berg: “Radioprogramma is net een gerecht”

Jurgen van den Berg: “Radioprogramma is net een gerecht”

Jurgen van den Berg

Jurgen van den Berg ziet zijn ochtendprogramma op NPO Radio 1 als een gerecht. “Je stopt wat dingen bij elkaar en bakt er een geheel van. Het moet in balans zijn, niet teveel dit of dat hebben, er moet hard nieuws zijn, je moet af en toe op adem kunnen komen. En ik ben de kok. Ik klets de boel aan elkaar”, zegt Van den Berg in een interview met Dagblad van het Noorden.

“Toen ik werd gevraagd voor het NOS Radio 1 Journaal in de ochtend, zijn eindredacteur Peter de Vries en ik een weekend aan zee gaan zitten en bedachten we dit nieuwe programma: niet twintig nieuwsitems achter elkaar, maar veel meer een radioprogramma. Dus naast het nieuws verbanden leggen, zaken uitleggen, met ruimte voor improvisatie. Peter en ik zijn radiomakers. Wij denken in vorm en geluid.”

“Het klinkt misschien arrogant, maar we hebben nooit getwijfeld aan ons idee”, zegt Van den Berg. “En we zijn er nog niet, het kan inhoudelijk nog beter. Ik vind dat we daar nog een stap kunnen maken: leuke onderwerpen vinden. Maar het geraamte staat er. En ik ben hartstikke blij dat we die basis zo snel hebben neergezet.”