Als Jurgen van den Berg zendermanager van NPO Radio 1 zou zijn, zou hij de boel flink omgooien. “Ik zou er een heel andere zender van maken. Stel: je hebt een heel goede interviewer in huis, type Tijs van den Brink. Waarom zou die niet een talkshowachtig programma kunnen krijgen tussen 14.00 en 16.00 uur?”, zegt Jurgen in het AD.

Maar dat soort plannen stuitten op ‘omroeppolitiek’, stelt Jurgen. “Als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld Radio 2: dat is veel meer één zender. Weet jij van welke omroep de ochtendshow daar is? Nee toch? Maar hij is wél goed. En als die jongens op vakantie gaan, komt er rustig iemand van een andere omroep invallen. Er is bij ons al veel verbeterd, maar dat kan op Radio 1 helaas echt nog niet.”

Stoppen met programma

Hoewel de ochtenduren op Radio 1 goed beluisterd worden, zakken de luistercijfers van de publieke zender in na de lunchuren. “Eigenlijk is dat al een paar jaar zo”, zegt Jurgen. Sinds begin dit jaar hebben Dionne Stax en Toine van Peperstraten daar een programma. Je kunt je afvragen of dat nu al goed genoeg is om dat allemaal vlot te trekken. Maar ook dat is een vraag voor de zendermanager, niet voor mij.”

Onlangs gaf Jurgen aan dat hij op termijn wil stoppen met zijn ochtendprogramma op Radio 1. “De afspraak loopt tot eind volgend jaar. Dat ga ik sowieso volmaken. Ik heb inderdaad gezegd dat ik wel eens weg wil uit dat eerstelijnsnieuws. Maar we gaan volgend jaar met z’n allen om tafel. Als iedereen er nog een goed gevoel over heeft, plakken we er gewoon een jaar aan vast”, zegt hij in de krant.

Foto: NPO Radio 1

Vorig artikelWietze de Jager tot zeker 2023 bij Radio 538
Volgend artikelGert-Jan van Ackooij vertrekt bij SLAM!