Home Landelijke radio Joris van Poppel nieuwe NOS-correspondent België

Joris van Poppel nieuwe NOS-correspondent België


Joris van Poppel wordt de nieuwe multimediaal correspondent van de NOS in Brussel. Hij werkte daar van 2002 tot 2006 als correspondent voor het Algemeen Dagblad en Radio 2 en sinds 2009 is hij bureauredacteur op het NOS Bureau Brussel. Per 1 mei 2011 gaat hij nu aan de slag als correspondent. Hij neemt het stokje over van Wessel de Jong. Hij is, zoals eerder bekendgemaakt, vanaf juli 2011 correspondent in de Verenigde Staten.

Van Poppel (34) kwam in 2002 in de journalistiek terecht na een postdoctorale opleiding journalistiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarvoor studeerde hij politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn eerste correspondentschap in België startte hij in 2006 bij de NOS in Hilversum als redacteur op de buitenlandredactie. In 2009 keerde hij terug naar Brussel om daar het NOS Bureau Brussel als redacteur te versterken.

Joris van Poppel kijkt uit naar zijn nieuwe baan als correspondent België. "België, dat zijn eigenlijk twee landen", aldus Van Poppel. "Ik woon in Brussel op de taalgrens en zie Vlamingen en Franstaligen steeds verder uit elkaar groeien. De Franstalige buren hebben demonstratief een Belgische vlag uit hun raam gehangen. De Vlamingen praten steeds openlijker over onafhankelijkheid. Ik heb enorm veel zin om verslag te doen vanuit dit heerlijke, chaotische land. Pardon….landen."

Gerard van den Broek, chef buitenland bij NOS Nieuws, is blij met de benoeming van Van Poppel. "Joris kent de Belgische samenleving en politiek als geen ander en België verdient als belangrijk buurland de best mogelijke correspondent. Het land is meer dan alleen de vestigingsplaats van de Europese Unie. De afgelopen jaren hebben we veel energie in de verslaggeving over Vlaanderen en Wallonië gestoken en daar blijven we mee doorgaan."

Op het bureau in Brussel werken ook de twee andere NOS-correspondenten: Paul Sneijder, correspondent NAVO en Chris Ostendorf, correspondent Europese Unie. Joris van Poppel is naast correspondent België tevens plaatsvervanger van Ostendorf. Bij grote drukte of afwezigheid zal Van Poppel ook het EU-nieuws verslaan. Wie Joris van Poppel als bureauredacteur in Brussel opvolgt, is nog niet bekend.