Home Hoe is het met? Hoe is het met Daniël Smulders?

Hoe is het met Daniël Smulders?

Daniël Smulders

In ‘Hoe is het met?‘ interviewen we dj’s die niet meer op de landelijke radio te horen zijn, maar dat voorheen wel waren.

Daniël Smulders maakte in 1999 zijn debuut bij Radio Noordzee. Na de overname door de Persgroep ging Smulders mee naar Qmusic. Hier was hij tijdelijk in de ochtend te horen, daarna verhuisde hij naar het weekend. In 2013 stopte Smulders wegens privéomstandigheden met zijn weekendprogramma.

Wat doe je nu?
“Achter de radioschermen ben ik eigenlijk nooit weggeweest. De afgelopen jaren heb ik onder andere muziek gescheduled, ben radiocoach voor de talenten van Qmusic, ben vervanger voor Qmusic Limburg, ik maak verbeteranalyses voor radiozenders en bedenk en werk mediaprojecten uit.”

“Daarnaast ben ik ook nog actief als de zenderstem van Discovery Channel en spreek onder andere commercials, tv-programma’s en instructievideo’s in.”

Waarom ben je niet meer op de landelijke radio te horen?
“Tot 2013 had ik een weekendprogramma op Qmusic. Ik heb zelf besloten om daarmee te stoppen omdat mijn vrouw steeds zieker werd nadat ze eerder was geopereerd aan een hersentumor. Ik vond het namelijk erg lastig om haar ieder weekend achter te laten met onze drie kleine kinderen. Het was een moeilijke beslissing, maar achteraf gezien had ik geen betere keuze kunnen maken. Ze overleed in november 2014.”

Wat was je mooiste radiomoment?
“Dan moet ik toch echt de ontwikkeling rond ‘Het Foute uur’ noemen. Toen we bij Q in 2005 besloten daarmee te starten was de hele radiowereld ons aan het uitlachen, omdat we iedere dag een uur lang ‘muziek die niemand meer wil horen’ gingen draaien. We zijn nu ruim 11 jaar verder en iedere radiozender heeft inmiddels een variant hierop.”

“Daarnaast zal ‘Daniel’s Dumpnummer’ me altijd bijblijven. Als iemand, bij het uitgaan bijvoorbeeld, om je telefoonnummer vroeg en je wilde dat niet geven, kon je het telefoonnummer van Daniel’s Dumpnummer geven. Ieder weekend luisterde ik live op de radio de voicemail af en verbaasde ik me telkens weer over de berichten die ingesproken waren.”

Is er een kans dat we je weer landelijk gaan horen?
“Dat hoor je nu al in de commercialblokken. En wat het maken van een vast radioprogramma betreft, ben ik daar sinds 2013 terughoudend in geweest. Maar nu ik het privé weer georganiseerd heb, is daar ruimte voor. Ook de plek achter de schermen bevalt me prima.”

Naar welke dj en/of station luister je nu graag?
“Qmusic staat in de basis. Mattie & Wietze zijn favoriet, maar als professioneel radioman luister ik naar iedere zender om te horen welke mogelijke verbeteringen zij laten liggen.”

Heeft de radio nog toekomst?
“Ja, maar of het ‘radio’ blijft heten is een andere vraag. Op dit moment zetten radiozenders aparte streams op om een zo groot mogelijk bereik te creëren binnen het eigen merk, er wordt veel met visual radio en aparte (video)content gewerkt voor de verspreiding via social media, maar het zijn tussenstappen.”

“Traditionele radio, one-to-many, zal steeds meer plaats maken voor one-to-one, zodat de consument op een knop drukt en krijgt wat hij wil op de manier zoals hij het wil. Het probleem is alleen dat diezelfde consument niet kan aangeven wat hij wil en op wat voor manier hij het wil ontvangen omdat we nog teveel traditioneel denken. Daar zit de uitdaging. De technologie geeft zoveel mogelijkheden, maar als ‘wij’ niets doen verandert er niets.”

“Ik vind het erg gaaf dat ik met mijn bedrijf onderdeel uitmaak van de toekomst van radio om die tussenstappen te bedenken en te ontwikkelen. Het voorbeeld dat ik altijd geef is de koude opsomming van files op de radio ieder half uur. Het grootste gedeelte van de luisteraars heeft niets aan die informatie en er zijn inmiddels tal van andere mogelijkheden om het bij die consument te brengen voor wie het wel interessant is.”

“Maar omdat het al sinds 1965 (!) voorgelezen wordt, is het een traditie waar niemand aan durft te komen omdat ze bang zijn luisteraars te verliezen. Terwijl ik nu voorspel dat als de eerste landelijke zender met deze achterhaalde traditie breekt, de anderen heel snel zullen volgen. Dat zijn de stappen die de toekomst van radio verder bepalen. En de éérste zender die dat aandurft, mag me bellen en krijgt van mij een award. Ben benieuwd welke programmadirecteur nu gaat nadenken…”