Het NPO Radio 1-programma ‘De Taalstaat’ van Frits Spits heeft vandaag de Populariseringsprijs gewonnen. Het programma kreeg de prestigieuze prijs omdat het volgens de jury ‘de taalwetenschap uitstekend toegankelijk weet te maken voor het gewone publiek.’

De jaarlijkse Populariseringsprijs van de landelijke onderzoekschool Taalwetenschap wordt toegekend om bijdragen over een taalwetenschappelijk onderwerp te stimuleren. De prijs werd uitgereikt op het Taalgala, de jaarlijkse bijeenkomst van taalwetenschappers.

Frits Spits is trots op de prijs. “Wij houden van de taal. We willen de zinnen in de ether laten fonkelen, in de sociale media, we willen de luisteraar aanmoedigen om meer aandacht aan hun taal te besteden”, aldus de Radio 1-presentator. Andere genomineerden voor de Populariseringsprijs waren de website doofgewoon.nl en het boek ‘Vakantie in eigen taal’.

Frits Spits presenteert ‘De Taalstaat’ sinds januari 2014, nadat hij even daarvoor afscheid nam bij NPO Radio 2. Het programma is iedere zaterdag van 11:00 tot 13:00 uur te horen.

Foto: KRO