Home Landelijke radio Dit zijn de winnaars van het Gouden RadioRing Gala

Dit zijn de winnaars van het Gouden RadioRing Gala

Gouden RadioRing

Het programma ‘Ekdom in de Ochtend’ (NPO Radio 2) heeft de Gouden RadioRing voor beste radioprogramma gewonnen. Op het RadioRing Gala in Hilversum kreeg dj Gerard Ekdom de prijs uit handen van Pieter Broertjes, de burgemeester van Hilversum.

“Het is elke ochtend weer feest”, zei Gerard over zijn ochtendshow. “Bedankt, bedankt, ik hoop dit nog vele jaren te mogen doen.” Andere genomineerde programma’s waren ‘De Staat van Stasse’, ‘Somertijd’, ‘Kaj’ en ‘Mattie, Fien & Igmar’.

Zilveren RadioSter Man

Gerard Ekdom ging er ook vandoor met de Zilveren RadioSter man. Andere genomineerden voor de prijs waren Stefan Stasse (NPO Radio 2) en Kaj van der Ree (NPO 3FM). “Deze zag ik niet aankomen”, reageerde Gerard. “Ik was zo geconcentreerd op de radioring, dat ik de ster helemaal was vergeten.”

Gerard kreeg de prijs uit handen van Jeroen van Inkel. “Jeroen flikte iets wat mij heeft aangewakkerd tot wat ik nu ben. Hij deed iets magisch. Hij maakte een soort schilderij en ik wilde daar in getrokken worden.”

Zilveren RadioSter Vrouw

Annemieke Schollaardt (NPO Radio 2) won de Zilveren RadioSter Vrouw. Andere genomineerden voor de prijs waren Eva Koreman (3FM) en Fien Vermeulen (Qmusic).

Nathan, de producer van Annemieke, nam de prijs in ontvangst. Annemieke was zelf op vakantie in Curaçao. “Het was een bijzonder roerig jaar”, zei Annemieke via een videoverbinding. “De afgelopen 5 maanden heb ik heel mooi kunnen bouwen aan de A-lijst. Niet alles was te tof”, zei Annemieke, verwijzend naar het moeten stoppen met haar dagelijkse programma op Radio 2. “Maar ik heb er bewust niet al te veel over gezegd.”

Marconi Award

Joost Swinkels heeft de Marconi Award voor Aanstormend Talent gewonnen. De andere twee genomineerden waren Bas Menting (Radio 538) en Rob Janssen (NPO 3FM). De prijs werd uitgereikt door 3FM-dj Michiel Veenstra. Hij won de award voor Aanstormend Talent zelf in 2004. “Deze prijs heeft mij letterlijk bij 3FM binnen weten te krijgen”, zei Michiel. “Ik vind het heel bijzonder dat ik deze prijs mag uitreiken.”

Joost Swinkels, die zich drie jaar geleden aanmeldde voor het interne opleidingstraject Q-college, noemde het winnen van de prijs een groot eer. Sinds september 2016 is Joost in het weekend op Qmusic te horen. Ook presenteerde hij vorig jaar een aantal weken de ochtendshow op de commerciële zender.

Oeuvre Award

Adam Curry kreeg aan het begin van het RadioGala in Gooiland in Hilversum de Marconi Oeuvre Award uitgereikt door Frits Spits. Adam hield een uitgebreide speech waarin hij terugblikte op zijn decennialange radioverleden. Dat Adam de prijs won, werd eind december vorig jaar al bekend.

De jury over Adam Curry: “Waar dj’s anno 2017 niet meer zonder social media kunnen naast de oude vertrouwde zendmast, is dit voor Adam Curry als eerste een tweede natuur geweest.”

Beste Zender

De Marconi Award voor Beste Zender werd gewonnen door Radio 10. Ook NPO Radio 2 en SLAM! waren genomineerd voor de prijs. Iwan Reuvekamp, programmadirecteur van Qmusic, reikte de prijs uit aan Radio 10.

“De zender was beetje op zender na dood, maar is weer wederopgestaan. 2017 was een heel mooi jaar”, aldus Radio 10, wijzend op de meest recente luistercijfers over de periode november-december 2017.

Impact Award

Roosmarijn Reijmer won de Marconi Impact Award. “Ik wilde iets achterlaten voordat ik vertrok bij 3FM”, zegt Roosmarijn over het winnen van het prijs. Ze wees daarbij op haar interview in NRC vorig jaar, waarin ze een hartenkreet deed voor meer vrouwen op de radio. “Moet je eens kijken hoeveel goeie vrouwen we bij 3FM hebben lopen.”

Shula Rijxman, voorzitter van de raad van bestuur van de NPO, reikte de prijs uit aan Roosmarijn. “Ik baal er enorm van dat ze niet meer bij de NPO werkt. Want was ik graag met haar blijven strijden voor meer diversiteit”, zei Shula.

Jury

De vakjury voor de Marconi Awards bestaat uit Uunco Cerfontaine, Ronald Sebök, Astrid de Jong, Dave Minneboo, Arjan Penders, Niels Heithuis, Michiel Veenstra, Bart Arens, Dieuwertje Valentijn, Iwan Reuvekamp, Marlise Hamaker en Berber Coeur.

Vorig artikelGerard Timmer nieuwe directeur van de NOS
Volgend artikelRob Janssen steekt de draak met afgelopen radiojaar