Giel Beelen is met zijn 42 jaar de jongste dj in de lijst van 40 belangrijkste radiomakers van de afgelopen eeuw. De VARAGids maakte de lijst begin deze week bekend, met Frits Spits op nummer 1. Giel bestiert plek 13. “Zo supertrots dat ik tussen al die iconen mag staan”, laat hij weten.

De jury van de VARAGids over Giel: ‘Hoe moet je Giel omschrijven? Want hoe vang je een man die het fenomeen ‘livemuziek in de ochtendshow’ introduceert? Die twee uur achter elkaar Toppertje draait, zich laat pijpen door een hoer, het Glazen Huis en kleine bands groot maakt, een wereldrecord radiomaken neerzet (198 uur, ga d’r maar aan staan) en met uitspraken als ‘tussen neus en schaamlippen door’ op de proppen te komt? Smaakvol? Zéker niet altijd. Onderscheidend, dat wel.’

Kanttekening

Giel is vereerd met de plek in de lijst. “Ik wil de jury natuurlijk bedanken, maar ook zeker de luisteraars. Zij die me tot de dag van vandaag scherp houden, inspireren en laten lachen. Want met jou maak ik de shows.”

Toch plaatst de Radio Veronica-dj een kanttekening bij de top 40. “Ik mis Gerard Ekdom, Mattie Valk, Coen & Sander, Robert Jensen en Frank Dane. Maar hee, dan moet je bij de zeer vakkundige jury zijn”, aldus Giel op het RadioForum.

Lovend over 3FM-periode

De jury van de VARAGids is overigens vooral lovend over Giels periode bij 3FM. ‘Giel was vijftien jaar hét unieke en sterk onderscheidende gezicht van 3FM en deed wat niemand durfde’. Over Giels huidige carrière bij Radio Veronica wordt niet gerept.

Eerder gingen er geruchten dat de ochtendshow van Giel op Radio Veronica zou stoppen. De dj heeft nog een jaar een contract bij de Talpa-zender. Fred Siebelink opperde onlangs nog om Giel uit de ochtend te halen. “Giel is al jarenlang bezig om zijn magie terug te vinden. Geef hem even lekker de ruimte, laat hem even lekker kutten”, zei hij eerder.

Foto: Michel Schnater | VARA