Frits Spits is door een vakjury van de VARA-gids verkozen tot belangrijkste radiomaker van de eeuw. De nummer 1 werd bekendgemaakt in ‘Met het Oog op Morgen’ op NPO Radio 1. De jury noemt Spits ‘een van de allerbeste sfeermakers en verhalenvertellers op de radio. Hij is gemaakt voor de radio.’

De radiomaker wordt geprezen vanwege zijn vermogen om een breed publiek aan te spreken met zijn programma’s, ‘die vaak ook nog eens bestaan uit leuke rubrieken en spelletjes. Vervolgens perfect uitgevoerd met een heerlijk warme, vriendelijke radiostem. En Frits schat zijn publiek niet lager in, maar wil ze juist iets leren en meegeven.”‘

De top-40 van belangrijkste radiomakers is opgesteld ter gelegenheid van honderd jaar radio in Nederland.

Verrast

Frits is verrast en vindt het vooral ‘raar’ dat hij op nummer 1 staat. “Ik zou mezelf nooit op één zetten – en dat is geen valse bescheidenheid. Ik zou eerder denken aan Willem van Kooten, Edwin Evers of Felix Meurders. Zij hebben mij enorm geïnspireerd”, aldus de winnaar. In de top 5 van de lijst zijn ook Edwin Evers, Willem van Kooten, Felix Meurders en Tineke de Nooij te vinden.

Frits Spits, pseudoniem van Frits Ritmeester, ontving voor zijn werk als radiomaker al verschillende prijzen. Sinds 2014 presenteert hij iedere zaterdag op NPO Radio 1 ‘De Taalstaat’. Frits lanceerde vorige week zijn eigen boek, ‘Alles lijkt zoals het was’.

Jury

De jury van 14 radiokenners bestaat uit Marc Adriani (directeur Radio Talpa Network), Vincent Bijlo (cabaretier, radiomaker), Evelien de Bruijn (radiopresentatrice), Herbert Codée (radio-expert), Floortje Dessing (radio- en tv-maker), Sjors Fröhlich (ex-radiogrootheid die niet op zichzelf mocht stemmen voor deze lijst), Henk van Gelder (schrijver en recensent), Eva Koreman (radiodeejay), Gio Lippens (sportverslaggever), Arjan Snijders (mediajournalist), Peter H. de Vries (hoofd radio BNNVARA), Jan Westerhof (ex-directeur NPO Radio), Huub Wijfjes (mediahistoricus) en Marion van de Wouw (chef NOS Radio 1).

Foto: Wessel de Groot | KRO-NCRV