Giel Beelen heeft Radio Veronica naar eigen zeggen ‘bijna gesmeekt om te stoppen’ met zijn ochtendprogramma, toen hij eenmaal inzag dat hij er niet meer op zijn plek zat. Volgens de jock wilde Radio Veronica hem echter binnenboord houden, zo vertelt Giel op de website van BNNVARA.

Breekpunt in de samenwerking was volgens Giel een live-optreden van Elbow. “Die band wilde bij mij spelen. Ik had al bijna ‘ja’ gezegd, maar voor de vorm checkte ik het. En Elbow werd afgekeurd, omdat de muziek van de band niet meer bij Veronica paste. Ik kon eigenlijk best wel begrip opbrengen voor dat besluit, maar ik dacht toen ook: fuck, dan moet ik hier gewoon niet zitten. Dat was voor mij het breekpunt.”

Wisselen van koers

Volgens Giel, die drie jaar geleden naar Radio Veronica werd gehaald, wisselde de zender vaak van format en koers. “Bij 3FM veranderde nooit iets. Nou, dat heb ik bij Veronica toch niet meegemaakt. En dat was ook wel prettig: het ene werkt niet, dan gaan we iets anders proberen”, vertelt hij. “Ik wist dat het geen match was, maar ik wilde het vak goed uitoefenen. Radiomaken blijft namelijk gewoon hartstikke leuk.”

Giel vertelde onlangs dat hij begin dit jaar al wilde stoppen bij Radio Veronica, maar de zender hield hem aan zijn driejarige contract. Dat veranderde toen Niels van Baarlen in april de nieuwe zendermanager werd. “Ineens mocht ikzelf besluiten of ik bleef of vertrok”, vertelt Giel. Toch bleef hij, naar eigen zeggen vanwege het coronavirus en de daarmee financiële onzekerheid.

Want ondanks de vette jaren bij 3FM, is Giel niet rijk geworden. “In de tijd dat ik fucking veel verdiende, nam ik mensen aan of huurde ik een pandje op het Mediapark. Ik gaf dat geld gewoon uit. Je hoeft met mij geen medelijden te hebben, maar het is zeker niet wat mensen zeggen: die zakken zijn gevuld.” En daarom zei Giel ‘ietwat lafjes’ tegen Veronica: Ik ga gewoon mijn contract uitzitten.

Radio 2

Bij de NPO wisten ze de situatie van Giel en kwam het verzoek om bij NPO Radio 2 te komen, maar wel tussen 04:00 en 06:00 uur in de ochtend. “Het voorstel kwam een beetje voorzichtig, zo voelde ik het. Ik vond dat wel een overschatting van mij, als ik eerlijk ben. Want ik waardeer het tijdstip juist heel erg. De luisteraars heb je juist dán. In de middag heb je hogere aantallen, maar dan is radio toch meer behang. Dit tijdstip vind ik juist top.”

Sinds gisteren is Giel te horen in de vroege ochtenduren op Radio 2.

Foto: Annemieke van der Togt | BNNVARA