Home Landelijke radio Gemeente onderzoekt samenwerking RTV Utrecht en Internet Courant

Gemeente onderzoekt samenwerking RTV Utrecht en Internet Courant

DUIC

De gemeente Utrecht wil bekijken of RTV Utrecht en de nieuwssite DUIC (De Utrechtse Internet Courant) kunnen samenwerken binnen de lokale omroep van Utrecht. Daarom is er een verkenner aangesteld die onderzoekt of samenwerking mogelijk is, meldt het AD. Beide partijen hebben zich onlangs bij het Commissariaat voor de Media aangemeld als kandidaat voor de lokale uitzendlicentie, die volgend jaar april vervalt.

Er kan per gemeente slechts één lokale publieke media-instelling worden aangewezen. Een licentie geldt voor een periode van vijf jaar. In de wet staat dat de gemeente altijd moet bekijken of samenwerking mogelijk is als meerdere partijen zich melden.

Andra Leurdijk gaat de samenwerking onderzoeker. Leurdijk is ook verkenner in de gemeente Rotterdam, waar eenzelfde proces loopt. Directeur-bestuurder Paul van der Lugt van RTV Utrecht werkt ‘loyaal aan de gesprekken mee’. “Wij zijn altijd heel erg samenwerkingsbereid. De gesprekken, die nog niet zijn begonnen, zijn een leuk soort spannend. Aanknopingspunten voor samenwerking zie ik mogelijk op het gebied van het delen van beeld, tekst en geluid en gecombineerde redacties.”

Hoofdredacteur Michael Kroonbergs van DUIC zegt dat ‘samenwerking in ons DNA zit’. Verder heeft hij er ‘nog geen idee over’ hoe de gesprekken zullen uitpakken.

De gemeente verwacht dat over enkele weken duidelijk is wat de gesprekken tussen de twee partijen hebben opgeleverd. Als het niks oplevert, geeft het stadsbestuur een advies aan het Commissariaat van de Media. Die bepaalt uiteindelijk de meest geschikte partij.