De veiling van de landelijke commerciële FM-frequenties moet “helemaal over” als Talpa Network de rechtszaak wint die het tegen het ministerie van Economische Zaken heeft aangespannen. Dat zeggen meerdere zenders tegen de NOS.

Talpa is naar de rechter gestapt, omdat het af wil van de regel dat één radiobedrijf maximaal drie etherfrequenties mag hebben. “Als je na afloop de spelregels verandert, dan kan het niet anders dan dat het hele spel opnieuw moet”, zegt directeur Jan Hoogesteijn van KINK over de rechtszaak.

Maximaal drie kavels

Vorig jaar werden voor een recordbedrag van bijna 153 miljoen euro de commerciële FM-kavels opnieuw geveild. Talpa had voor de veiling nog vier stations met een etherfrequentie: Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica. Laatstgenoemde werd vlak voor de veiling verkocht aan het Belgische Mediahuis, omdat Talpa met maximaal drie kavels mee mocht doen aan de veiling.

Het radiobedrijf van John de Mol vecht die beslissing nu aan in de rechtbank. Talpa zei na afloop van de rechtszaak vorige week “de uitkomst met vertrouwen tegemoet te zien”. De rechter verwacht binnen zes weken uitspraak te doen.

Strijd om luisteraar

Na het gevecht om de FM-frequenties, is de strijd om de luisteraar de afgelopen periode volop losgebarsten. De FM-veiling heeft voor veel verschuivingen in het radiolandschap gezorgd. Zo zijn Coen en Sander overgestapt van Radio 538 naar JOE, dat een FM-frequentie wist te bemachtigen.

Ook stapten Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof begin dit jaar over van NPO Radio 2 naar Radio Veronica, en haalt Veronica ook Gerard Ekdom bij Radio 10 weg.