Home Landelijke radio Analoge FM definitief uitgeschakeld in Noorwegen

Analoge FM definitief uitgeschakeld in Noorwegen

De FM is sinds gisteren bijna volledig uitgeschakeld in Noorwegen. Het Scandinavische land is daarmee het eerste land ter wereld dat de FM niet meer gebruikt. Alleen lokale zenders mogen nog via de FM uitzenden. Noorwegen is voor de rest volledig aangewezen op digitaal. Het land kondigde twee jaar geleden al aan dat ze helemaal wilde overstappen van FM naar DAB+.

Noorwegen begon in januari van dit jaar met het uitschakelen van de FM. De Noorse stad Bodoe was de eerste stad in Noorwegen die afscheid nam van de FM. In de hoofdstad Oslo werd de FM-frequentie in september uitgezet. Radiocoach Pierre Papa noemt het een ‘historische radiodag’. Papa verwacht dat Denemarken en Groot-Brittannië de volgende landen zijn die beginnen met het ontmantelen van de FM.

Kritiek

Toch zijn veel Noren er helemaal niet blij mee, blijkt uit onderzoek. Er zijn nog veel FM-radio’s en veel auto’s hebben nog geen digitale radio. De Noorse publieke jongerenzender NRK P3 verloor in een jaar tijd een derde van haar luisteraars door het afschakelen.

De commerciële radiozender Radio Metro in Oslo weigert haar FM-zender uit te zetten. De eigenaar van het station vindt het oneerlijk dat commerciële lokale radiozenders in grote steden als Oslo wel hun FM-zender moeten uitschakelen, maar lokale radiozenders in de minder bevolkte gebieden wel mogen blijven uitzenden.

Nederland

In Nederland noemde voormalig minister Kamp eerder ook 2017 als mogelijke datum om de FM af te schakelen, maar daar kwam hij op terug. “Ik durf het nog niet aan”, zei de minister in de Tweede Kamer. “Het gaat nog niet hard genoeg met de digitale radio’s en we moeten het ook in internationaal verband doen.”